Gå til sidens hovedinnhold

Norge taper i laksekrigen

Norge taper markedsandeler i verdens laksemarkeder, mens spesielt Chile er på offensiven. Dette kom frem under Laksedagene som åpnet mandag.

Markedsadgang og konkurranseforholdet til Chile er de to hovedtemaene på møtet, som arrangeres av Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).

Mens Norge i noen år har hatt stor fokus på markedsadgangen i EU, har Chile i løpet av de siste ti årene bygd seg opp i markeder der Norge har brukt store ressurser for å komme inn. Det gjelder både USA, Kina, Korea og Australia. I tillegg har Chile fri markedsadgang til Norges største laksemarked, EU.

- Vi må ha en vesentlig bedring av markedsadgangen for norsk laks. Den må minst være på høyde med konkurrentlandene, krevde styrelederen av NSL, Odd Steinsbø, under åpningen av Laksedagene.

Direktør for marked i Eksportutvalget for fisk (EFF), Hans Petter Næs, slo fast at Chile har bygd opp bilaterale avtaler med en rekke land der Norge tidligere har dominert laksemarkedene. Bildet vi nå ser er truende, sa Næs.

Han utelukker ikke at den sterke fokuset på EU kan ha påvirket vår innsats i andre markeder, og mener at både myndigheter og organisasjoner i større grad må være pådrivere for å bedre markedsadgangen for norsk laks.

(NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler