Gå til sidens hovedinnhold

Norge tjener på at verden fryser

Noens død er andres brød.

Starten på 2010 har vært av det ekstremt kjølige slaget. Det blir meldt både om temperaturer på minus 40 grader, kulderekorder som står for fall og strømrekorder både på pris og konsum.

Les her: Strømprisen har aldri vært høyere og her: Sprengkulden har gitt ny rekord

Men til tross for dette, er det aldri så galt at det ikke er godt for noe. De kalde temperaturene bidrar nemlig til høyere oljepris, og dette tjener Norge meget godt på.

- Oljeprisen har steget på svakere dollar, makrotall, konflikten mellom Russland og Hviterussland og ikke minst det kalde været som dominerer på toppen. Det er ikke bare i Norge at det er kaldt, men på hele den nordlige halvkule. Været er imidlertid ekstremt da det er kaldt flere steder det normalt ikke er så kaldt. For eksempel er det kaldt lenger sør i USA, mens det ikke er så kaldt på østkysten av USA, og på nordpolen og Spitsbergen er det relativt høye temperaturer, sier oljemegler Fridtjof Hannevig hos Norwegian Oil Trading til NA24.

Så langt i år har oljeprisen steget med 4,3 prosent til 81,36 dollar fatet. Onsdag var prisen på det høyeste nivået siden oktober 2008.

Les mer: Høyeste oljepris på 15 måneder

- Det har jo vært kaldt stort sett overalt, men markedet har vært drevet frem av flere ting enn bare kulden. Blant annet demonstrasjonene i Iran, en prisingsdisputt mellom Russland og Hviterussland og ellers rett og slett at vi er inne i et nytt år med nye pengeallokeringer, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets til NA24.

Kjus sier også at det lave rentenivået bidrar til høyere pris, da en andel penger som søker meravkastning kanaliseres til kjøp av finansiell olje.

Norge håver inn
Oljedirektoratet meldte for noen uker siden at det i november var en snittproduksjon av olje på norsk sokkel på 2064 millioner fat. For året som helhet lå oljeproduksjonen rundt to millioner fat.

Da regjeringen la frem nasjonalbudsjettet for 2010 venter regjeringen at prisen på et fat olje vil være på 425 kroner. Anslaget forutsetter en dollarkurs på seks kroner og enn oljepris på 70 dollar.

Med dagens oljepris og dollarkurs på 5,71 kroner, er prisen per fat på over 464 kroner. Med en produksjon på vel to millioner fat skuffer staten inn rundt 80 millioner kroner ekstra daglig - så lenge prisen holder seg på dette nivået.

Kan tjene mer
Fortsetter kulden å vedvare kan det tikke inn enda flere millioner.

- Sesongvarselet vårt, som er snitt-temperaturen for årets tre første måneder, viser at vi i denne perioden vil ligge rundt én grad over normalen. Dette er for øvrig på samme nivå som vi har ligget de siste årene, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NA24.

Oljeprisen kan altså stige videre. Ekspertene tror at vi vil se en pris på 100 dollar fatet i år.

- På kort sikt kan man ikke se bort ifra at oljeprisen kan stige opp til 85–90 dollar fatet. Men jeg tror prisen er relativt fast i øyeblikket og at prisen skal noe ned utover. Prisen i dag gjenspeiler ikke tilbudet og etterspørselen, sier Hannevig.

- Jeg tror ikke at oljeprisen kan ta helt av allerede i år da fundamentale forhold ennå ikke er stramme nok. Jeg tror at prisen for 2010 vil være i båndet 65–85 dollar. Rent kortsiktig snudde vi til et positivt markedssyn i midten av desember, men selv om vi kan få en pris nærmere 90 dollar fatet i det helt korte bildet, tror jeg ikke vi vil se 100 dollar i løpet av 2010, sier Kjus.

Fulle oljelagre
Onsdag kom den ukentlige amerikanske oljelagerrapporten.

Les mer: Skuffende oljelagre

Den viste at det fortsatt er langt mer olje på lagrene enn hva som er normalt for denne tiden av året.

Det kalde været den siste tiden har gjort at det har bygget seg opp en interesse for hvordan utviklingen for destillatlagrene har gått den siste uken, og de falt mye mindre enn ventet.

- Det er fremdeles veldig mye fyringsolje på lager i både USA og Europa, og raffinerikapasiteten globalt er mye større enn i 2008 da marginene på å produsere fyringsolje nådde 40-50 dollar per fat. Disse marginene ligger nå på ni dollar i USA og 7,5 dollar i Europa, sier Kjus.

Til tross for at alle lagerkategoriene er høyere enn normalt for denne tiden av året steg prisen.

- I går steg oljeprisen kraftig, mens den i dag faller noe tilbake. Nedgangen i dag kan skyldes at Kina har satt opp renten, noe som vil gjøre det mindre attraktivt å kjøpe aksjer, sier Fridtjof Hannevig

Store svingninger
Oljeprisen har svingt voldsomt de siste årene. Fra begynnelsen av 2007 til sommeren 2008 steg prisen fra rundt 50 til 150 dollar fatet, for så å falle til rundt 35 dollar for ett år siden.

Det siste året er prisen altså mer enn doblet igjen.

Regjeringen anslår at oljefondet i år vil komme opp i 2.824 milliarder kroner. Ved utgangen av november var fondet på 2.591 milliarder kroner. Da 2009 begynte, var beløpet 2.273 milliarder kroner.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken