– For å si det på godt vestlandsspråk: Jeg fatter f… ikke hva de holder på med, det er rett og slett galskap, idioti! Det knekker både gamle og unge, og det er jo ikke alle som har Equinor-lønninger eller en statsrådlønn. Jeg ble nervøs da jeg hørte sentralbanksjefen torsdag.
Det sier 50-årige Jostein Tufte til Nettavisen om de varslede renteøkningene.
Norges Bank kom torsdag med den svært lite hyggelige beskjeden til landets låntakere: Styringsrenten settes opp med 0,25 prosentpoeng, og det kan komme ytterligere syv økninger innen utgangen av 2023.
SpareBank 1 Nord-Norge har som første bank varslet at de vil sette opp boliglånsrentene, det er bare å vente på at de andre bankene følger etter.
Tufte bor på Dale mellom Bergen og Voss og jobber som stillasmontør både på offshore og på land. Han tjente i fjor 630.000 kroner og har lån på til sammen 2,5 millioner kroner. Tufte er urolig for økonomien fremover.
Les også: Skrekkregning til norske husholdninger: – Det kommer til å svi for mange
Vesentlig dårligere
– Jeg merket allerede i fjor at økonomien var blitt vesentlig dårligere og trangere. Derfor jobber jeg både på offshore og land, ellers ville jeg ikke ha klart utgiftene, sier han.
Tufte sier han har tatt høyde for at renten kan stige og laget seg en buffer, men det er også spørsmål om hvor lenge han vil «jobbe i hjel».
– Så nå vurderer jeg salg av både bil og bobil. Jeg kan ta tog til Bergen der jeg jobber sier han.
Norges Banks vedtatte hovedoppgave er å holde prisveksten i økonomien, inflasjonen, nær to prosent. De siste månedene har imidlertid inflasjonen vært tilnærmet dobbelt så høy, som følge av at blant annet drivstoff og strøm er blitt mye dyrere.
– Norges Bank setter opp renten for å dempe prispresset i økonomien, har du ingen forståelse for det?
– Nei, vi som er i ISO-bransjen er blant de som er nederst på lønnsstigen. Dette vil bare forverre den økonomiske hverdagen til meg og andre lavtlønnede. Selv om jeg jobber offshore, har vi ikke en million i årsinntekt som mange tror. Det kommer til å bli tøft fremover for meg og mange andre, spår Tufte.
Les også: Kjempesmell for alle med lån: Mange aner ikke hva det vil bety
Livredd
– Hva frykter du mest fremover, er det renteøkninger, strømpriser, eller bensinprisene?
– Det er renteøkningene, fordi jeg har to billån, et huslån og et kredittlån. Jeg er livredd.
I tillegg til lån i privatbank har han et kommunalt lån på huset. Her ble renten i forrige uke satt opp fra 1,3 prosent til 1,8 prosent, som likevel er en rimelig rente.
– Men jeg synes det er ganske usaklig at Norges Bank setter opp renten i den situasjonen vi er i nå og mener det er helt feil tidspunkt å gjøre det på. Jeg kunne ha forstått det hvis de hadde satt opp rentene i fjor,
– Jeg håper de tar til vettet og ikke hever rentene med altfor mye på en gang og stopper med 1 prosent, sier montøren. Norges Bank har signalisert åtte hevinger på 0,25 prosentpoeng, ett i hvert kvartal i år og neste år.
Gammelt hus
Den ferske sentralbanksjefen Ida Wolden Bache mener de fleste husholdningene har god nok økonomi til å tåle de varslede økningene.
Tufte sier at hadde de fortsatt vært to i husstanden, ville han ikke brydd seg. Da ville de fremdeles ha tre inntekter, fordi han hadde ikke sluttet å jobbe på land.
Men Tufte bor i et hus fra 1957 som til tross for varmepumpe krever 22.000-23.000 kWh i årlig strømforbruk. Han forsikrer at han er sparsommelig med strømmen, slukker alt lys når han går ut og setter ned vamekablene på 1.
– I fjor betalte jeg nesten ingenting i strøm, nå betaler jeg 2000-3000 kroner i måneden enda jeg ikke er hjemme. Jeg var oppe i 4500 kroner på det verste, forteller han.
Tufte anslår at han kjører 20.000 kilometer i året, blant annet fordi han pendler 12 mil frem og tilbake til Bergen. Med en bensinpris som var oppe i 27 kroner literen merkes også det på lommeboka.
– Fremover vil jeg kjøre minst mulig og ta toget, sier han, som i likhet med mange andre forbrukere også får svi for de høyere matvareprisene.
Les også: Vedum vil ikke ha krisepakke til bilister: – Det blir for kortsiktig å tenke sånn
Oppussingen ryker
– Jeg forstår på en måte renteøkningene, men synes de kommer på helt feil tidspunkt. Nå må man spare om man vil eller ei.
– Frykter du at du nå må skjære inn til beinet på andre ting?
- Ja, det gjør jeg. Feriepengene hadde jeg tenkt å bruke opp til å pusse opp badet, men det må jeg nok legge på is. Videre hadde jeg planer om å dra med bobilen til Nord-Norge, men det må jeg nok også bare skrinlegge,
Tufte sier han vil prioritere å bygge opp en buffer og betale inn på lånene.
Går ikke rundt
Helene Moe (39) bor mellom Stokke og Sandefjord i Vestfold. Hun og mannen har hatt samme boliglån i åtte år, men søkte nylig om å låne opp litt mer på huset på grunn av en trang økonomi.
39-åringen er utdannet dyrepleier, og paret har en datter på 1 år. Moe sier til Nettavisen at de har to inntekter, mannen til og med tre jobber.
– Hvordan vil du beskrive økonomien deres i dag?
- Den er ikke grei. Med de strømutgiftene vi har hatt i det siste, går det ikke rundt hver måned. Vi bor i et dårlig isolert og gammelt hus på et småbruk og har hatt over 6000 kroner i strømutgifter i måneden. Først den seneste måneden var vi nede i 4500 kroner.
– Vi har betalt mer i strøm i løpet av noen måneder enn vi har gjort i løpet av ett år. Alt er uforutsigbart, og strømutgiftene er helt ekstreme. Vi har virkelig kuttet i forbruket og sitter med flere tepper og dyner inne, sier Moe.
Paret hadde opprinnelig et lån på 2 millioner kroner, som nå er nedbetalt til 1,75 millioner.
Veldig urimelig
– Hva synes du om at rentene settes opp når andre faste utgifter øker?
– Det virker veldig urimelig.
– Så du har ingen forståelse for at Norges Bank må øke rentene nå?
– Nei, jegg synes det høres helt feil ut når så mange kostnader øker.
–Har dere tatt høyde for at renten kan stige med 2 prosentpoeng?
– Jeg var ikke en gang klar over at det kunne komme en slik økning.
Moe sier en rente på 4 prosent rente vil ha mye å si for dem og gjøre økonomien enda tøffere enn den er allerede. Norges Bank forsvarer seg med at de fleste husholdningene har god nok økonomi til å tåle de varslede økningene. Konfrontert med det utsagnet, svarer Moe:
Les også: Mars vil trolig gi Sør-Norge tidenes høyeste strømpris
130 prosent
– Nei, vi har ikke det. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre hvis renten blir enda høyere. Mannen min har tre jobber, tilsvarende 130 prosent. I forrige måned hadde han fri to dager, og det var to helgedager.
– Jeg er hjemmeværende til oktober, og min jobb ble sagt opp på grunn av korona. Dessuten jobber jeg i et lavtlønnet yrke. Å være dyrepleier er et av de dårligst betalte yrkene i landet, til tross for at jeg har studiekompetanse tilsvarende bachelorgrad, sier Moe.
Hun understreker at hun trives kjempegodt i jobben, og paret har selv dyr på gården
Men ekteparet har også to biler, en bensinbil og en dieselbil. Moe sier mannen kjører hver dag, og de er helt avhengig av bil. 1-åringen går i åpen barnehage, de trenger bil til legebesøk, og det tar 6-7 minutter med bil til butikken.
Ingen offentlig transport
– Det går ikke offentlig transport der vi bor, sier Moe.
– Frykter du nå at dere må skjære inn til beinet på andre ting?
– Ja, men jeg forstår ikke helt hva vi mer skal ta av. Det er nylig lagt inn fibernett her som vi betaler på for å få jobben fort. Vi har gått litt opp fra vi hadde mobilt bredbånd, men ellers ser jeg ingenting.
Moe sier de så på fibernettet som en investering, ettersom nettet og dekningen der de bor er veldig dårlig. Det er heller ikke en veldig stor forskjell på månedsprisen på fiber og mobilt bredbånd.
– Jeg tenker også at fiber er positivt ved et eventuelt salg i framtiden, sier hun.