Gå til sidens hovedinnhold

Norges Bank holder renten uendret

Rører ikke renten fra rekordlavt nivå.

Saken oppdateres.

Norges Bank holder renten uendret på rekordlave 0,0 prosent.

Det fremgår av rentemøtet til sentralbanken torsdag.

Det var på forhånd ikke ventet noen endringer i renten.

Sentralbanken venter renten på dagens nivå de neste par årene, deretter øker renten gradvis i takt med at Norge overkommer problemene fra korona-pandemien.

– Det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen tilsier at renten holdes i ro til vi ser klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en melding.

Prognosen for styringsrenten er lite endret fra forrige pengepolitiske rapport og innebærer en rente på dagens nivå de neste par årene.

Ifølge rentebanen til Norges Bank, som gir en indikasjon på hvordan renten blir fremover, tyder det meste på at renten vil forbli null i to år til, frem til høsten 2022. Deretter ventes det en gradvis økning gjennom 2023.

Ventet

Så å si alle ekspertene ventet denne beslutningen.

Siden rentemøtet i mai har sentralbanken hatt flere møter, senest i august. Det var et såkalt mellommøte, der det sjelden skjer noe av betydning.

Men denne gangen er det et rentemøte med full markedsrapport. Norges Bank har utarbeidet nye prognoser for renteutviklingen fremover og ellers situasjonen i norsk økonomi.

Og nå skriver Norges Bank at

Les også: Denne faktoren avgjør om du får superrente på lånet

Kommer raskere?

Handelsbanken Capital Markets skrev denne uken at siden det forrige rentemøtet i juni, har realøkonomien utviklet seg omtrent som Norges Bank ventet.

Det betyr at utviklingen i produksjon og sysselsetting og arbeidsledighet har vært i tråd med anslagene fra før sommeren. Den norske fastlandsøkonomien falt kraftig i mars og april, hentet seg betydelig inn igjen i mai og juni, men vokser nå med mer moderat fart.

Smartembed embed

Prisstigningen, målt ved den såkalte kjerneinflasjonen, har vært noe sterkere enn ventet. Det kan isolert sett føre til høyere renter. Handelsbanken mener dette hovedsakelig skyldes den svake kronen. Det har trukket opp prisstigningen på utenlandske varer, og den er kommet tidligere enn det man spådde.

Meglerhuset mener det eneste som kan gi en raskere renteøkning enn ventet, er det sterke boligmarkedet. Det var rekordaktivitet i sommer, o g boligprisene har steget mer enn det Norges Bank så for seg.

Kjøligere

Men boligmarkedet har begynt å kjøle seg ned. Dessuten har de internasjonale rentene falt siden juni.

Frykten ute er at gjenoppblomstringen av smitte skal dempe den økonomiske veksten fremover. Lavere renteforventninger hos Norges handelspartnere bidrar isolert til å trekke renteprognosen ned.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken