*Nettavisen* Økonomi.

Norges Bank: Rører ikke styringsrenten

INTET NYTT: Norges Bank med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen har ikke noe nytt å melde siden juni, men det er økt internasjonal risiko. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

INTET NYTT: Norges Bank med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen har ikke noe nytt å melde siden juni, men det er økt internasjonal risiko. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Norges Bank rører som ventet ikke styringsrenten, og internasjonal uro øker usikkerhet om utviklingen. Nordea holder likevel på en renteøkning i september.

15.08.19 11:05

Rentemøtet i Norges Bank i dag (formelt sett onsdag ettermiddag) er et såkalt mellommøte. Det vil si at det var overhodet ikke aktuelt å gjøre noe med styringsrenten på 1,25 prosent på dagens møte. Det kommer ingen ny pengepolitisk rapport.

Men det interessante er om sentralbanken gir noen nye rentesignaler. Norges Bank sa i juni at det var mest sannsynlig at første heving kommer i september.

Økt usikkerhet

Nå skriver Norges Bank at samlet sett tilsier ny informasjon at renteutsiktene for den nærmeste tiden er lite endret siden Pengepolitisk rapport 2/19. Men:

- Risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen. Det kan tolkes som at Norges Bank vil være noe mer tilbakeholden med å sette opp styringsrenten.

Kronen svekket seg umiddelbart mot euro da nyheten ble kjent, men hentet seg så inn igjen. Kl 10.14 måtte du i det profesjonelle valutamarkedet ut med nøyaktig 10 kroner for en euro.

80 prosent sannsynlighet

Nordea Markets skriver i en kort kommentar at den tidligere rentebanen (anslag for den videre renteutviklingen. red.anm.) fra Norges Bank fortsatt er den beste veiledningen markedet har. Det betyr 80 prosent sannsynlighet for at neste renteøkning kommer i september, som var spådommen i juni.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets gjør i en kommentar et poeng av at Norges Banl ikke valgte å si konkret at det er sannsynlig med en økning i september. Men den samlede informasjonen er omtrent det samme som sentralbanken hadde i juni.

På mellommøtet i mai sa Norges Bank nesten rett ut at den neste renteøkningen kommer i juni. Det viste seg å stemme. Formuleringen nå gir større usikkerhet om det kommer en økning i neste måned.

Stopper på 1,50 prosent?

Nordea Markets tolker likevel bekymringen for den økte usikkerheten internasjonalt som at det er mindre behov for ytterligere renteøkninger. Med andre ord kan styringsrenten stoppe på 1,50 prosent.

DNB Markets skriver i sin kommentar til dagens signaler at før tidligere renteøkninger, har Norges Bank gitt klare signaler. Denne gangen komme ikke de, og derfor mener DNB at det ikke er noe mer sannsynlig at økningen kommer i september enn i desember.

På den annen side kan ikke en septemberøkning utelukkes, og Norges Bank har kjøpt seg noe tid. Alt i alt spår DNB at sentralbanken drøyer til desember med å sette opp styringsrenten til 1,50 prosent.

Over normalt

Norges Bank skriver i en kort redegjørelse at i den pengepolitisk rapport fra juni, var hovedstyrets vurdering at kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi var noe over et normalt nivå.

Den underliggende prisveksten var litt høyere enn inflasjonsmålet på 2 prosent. Derfor ble styringsrenten hevet på rentemøtet 20. juni med 0,25 prosentenheter til 1,25 prosent. Hovedstyrets vurdering av utsiktene og risikobildet tilsa at styringsrenten mest sannsynlig ville bli satt videre opp i løpet av året.

Hovedstyret i sentralbanken mener nå at oppgangen i norsk økonomi fortsetter om lag som de la til grunn i juni. Den underliggende prisveksten har imidlertid vært litt lavere enn anslått.

Men, tilspissingen av handelskonfliktene og den økte usikkerheten om Storbritannias forhold til EU (Brexit) kan dempe veksten ute og her hjemme. På den annen side kan en svakere krone bidra til høyere prisvekst fremover.

Les også: Ny rentepanikk - lange renter stuper

En til, så er det nok

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets uttalte blant annet til Nettavisen Økonomi i går at de foreløpig holder på at renteøkningen kommer i desember, og så er det slutt for denne gang.

- Grunnen til at vi tror sentralbanken velger desember fremfor september, er at de kan se det som formålstjenlig å sakke ned på tempoet i lys av usikkerheten, sa Haugland.

Les også: Fastrente knuser flytende renter

Brøt tradisjonen

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at de seneste årene har ikke Norges Bank sagt noe som helst på disse mellommøtene, men at de i mai brøt denne tradisjonen.

Handelsbanken spådde på morgenen at Norges Bank vil avvente utviklingen frem mot rentemøtet i september og dermed ikke signalisere stort i dag.

Handelsbanken trekker igjen frem at siden Norges Banks rentemøte i juni, er det globale bildet mørknet ytterligere.

Både nøkkeltall, såkalt geopolitikk og markedsstemningen har vært negativ.

Les også: Svak krone gir høyere rente - utlendingene gir blaffen

Må bekymre

Banken mener at særlig oppblussingen av handelskonflikten mellom USA og Kina være bekymringsfullt for Norges Bank. Samlet tror eksperten i Handelsbanken at Norges Bank vil avvente situasjonen før de igjen tar stilling til om renten skal videre opp.

De venter fortsatt at rentetoppen allerede er nådd, og at sentralbanken vil måtte droppe de 1-2 rentehevingene som i Norges Bank så for seg i juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.