*Nettavisen* Økonomi.

Norges Bank vurderer å ta grep etter rekordsvak krone

Den norske kronen har svekket seg mer og mer mot dollaren den siste tiden. Den markerte utviklingen viser en kraftig kollaps natt til torsdag. Nå vurderer banksjef Øystein Olsen å gripe inn.

Den norske kronen har svekket seg mer og mer mot dollaren den siste tiden. Den markerte utviklingen viser en kraftig kollaps natt til torsdag. Nå vurderer banksjef Øystein Olsen å gripe inn. Foto: Infront

– Gjennom gårsdagen og over natten har vi vært vitne til en total nedsmelting av kronen

19.03.20 12:55

Torsdag morgen kollapset kronen til 11,85 mot dollar og 12,93 mot euro. Så svak har kronen aldri vært mot de to valutaene. Mot pundet koster kronen 13,61 – man må tilbake til 1990-årene for å finne tilsvarende nivåer.

– Gjennom gårsdagen og over natten har vi vært vitne til en total nedsmelting av kronen, skriver Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen i sin morgenrapport.

Nå skriver Norges Bank i en pressemelding at de vurderer å ta grep ved å kjøpe norske kroner:

–De siste dagene har det vært ekstraordinære forhold i markedet for norske kroner, og endringene i kronekursen har vært historisk store, skriver Norges Bank i en pressemelding, og fortsetter:

– På bakgrunn av dette vurderer Norges Bank løpende om det er behov for at Norges Bank skal intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner.

I etterkant av meldingen fra Norges Bank, har kronen styrket seg mot dollar, som midt på dagen torsdag koster 11,40 kroner. Én euro koster 12,27 kroner klokken 13 torsdag.

Verden drukner i olje: Rekordlav oljepris gir kjempesmell for Norge

Ingen vet hvor det stopper

Nordea-analytiker Bernhardsen skriver torsdag at det kraftige oljeprisfallet i går er en medvirkende årsak til den ekstreme kronesvekkelsen, sammen med den generelle panikk-stemningen i markedet.

– Samtidig er det vanskelig å fullt ut rasjonalisere slike bevegelser. Det lukter av tynn likviditet og at markedet her blir tvunget til å selge den norske kronen, skriver Bernhardsen videre.

Nordea-analytikeren utelukker ikke at kronen kan svekke seg ytterligere, og at det er oljeprisen og det internasjonale markedet som bestemmer dette. Når Saudi-Arabia fortsetter å pumpe olje inn i et allerede overfylt oljemarked, er det ikke usannsynlig at både oljeprisen og kronekursen kan kollapse videre.

– Hvor dette stopper og snur er det ingen som vet, skriver Bernhardsen.

Klikk på bildet for å forstørre. RØDE TALL: Wall Street stupte igjen onsdag, og det ble en ny tung dag for amerikanske børsspekulanter. Dow Jones er ned 6,3 prosent.

RØDE TALL: Wall Street stupte igjen onsdag, og det ble en ny tung dag for amerikanske børsspekulanter. Dow Jones er ned 6,3 prosent. Foto: Mark Lennihan (AP)

Les mer: Rekordhøy boligpessimisme i Norge

Pundet kollapser til Brexit-nivåer

Den norske kronen er ikke den eneste valutaen som sliter: Pundet svekket seg stort mot dollar i går, og har ikke vært svakere siden oktober 2016, i kjølvannet av Brexit-avstemningen.

–Dollaren har styrket seg mot en rekke valutaer. For eksempel mot britisk pund og ikke minst mot norske kroner. I krisetider er det dollar som kjøpes, og Bloomberg Dollar Spot Index var i går rekordhøy (siden indeksen startet i 2005). Den sterkere dollaren rammer de med lån i dollar og inntekter i annen valuta, skriver DNB-analytiker Kyrre Aamdal i sin morgenrapport torsdag.

Les mer: Sissener med brannfakkel: Slik vil han redde aksjemarkedet

Les også: Folk gikk bananas i matbutikkene: - Helt spinnvill rekord

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag