Vi nærmer oss kanskje en av de viktigste netthandelsperiodene i løpet av året, og i forbindelse med nedgangstidene er det kanskje i år mer fristende enn noen gang å spare noen ekstra kroner på julegavene ved å handle de billig på nett.

LES OGSÅ:Her er årets julegavetips

Nettstedet Hardware.no har i mange år fulgt det norske nettbutikkmarkedet nøye, og utfører med jevne mellomrom rene pristester der de plukker ut 20 datarelaterte produkter og sjekker hvilke nettbutikker som kan tilby varene billigst. I beregningen tar de hensyn til fraktpris, og de ender med rangering av nettbutikkene som har minst 12 av de 20 varene.

Det tas derimot ikke noe hensyn til service, leveringstid, brukervennlighet og brukererfaringer.

Franskdreven vinner
Resultatet av vinterens kåring er strategisk offentliggjort rett før den store julesesongen, og blant de 42 nettbutikkene som ble undersøkt var den klart billigste nettbutikk ble den franskdrevne butikken Pixmania som endte opp 12,32 prosent billigere enn «gjennomsnittsbutikken».

På en andreplass havnet Amentio med 8,3 prosent lavere pris enn gjennomsnittet, mens Netshop tok den tredje pallplasseringen 7,1 prosent billigere enn gjennomsnittet.

Likevel vil vi ikke anbefale at folk ser seg blinde på prislappen. Pris er ikke alt, god service før og etter kjøp er også sentralt

De store rekker ikke opp
Testen viser at det er litt med nettbutikker som det er i telebransjen: De virkelig store aktørene sliter med å havne langt opp på listene. Komplett, som er Norges største nettbutikk, havnet på en 9. plass 4,22 prosent billigere enn gjennomsnittsbutikken, mens PS.no havnet nede på en 17. Plass 1,68 prosent dyrere enn gjennomsnittsbutikken.

På en sisteplass havnet Datashop hele 38,07 prosent dyrere enn gjennomsnittsbutikken.

Les mer om testmetodikk og den komplette listen her.

- Pris er ikke alt
- Dette viser at det er store forskjeller ute og går. Likevel vil vi ikke anbefale at folk ser seg blinde på prislappen. Pris er ikke alt, god service før og etter kjøp er også sentralt, men er noe vi ikke har tatt hensyn til i denne testen, sier redaktør Rolf B. Wegner i Hardware.no til Nettavisen.

Graver vi litt dypere i testresultatene viser det seg ganske fort at en ikke skal se seg helt blind på plasseringene. For det aller første sier ikke resultatene noe som helst om service og leveringstid fra nettbutikkene, og for det andre er det til dels store variasjoner på enkeltprodukter.

Store variasjoner
Pixmania kom best ut først og fremst ved å ha gode gjennomsnittspriser, men butikken var bare billigst på 3 av 20 varer, mens Datashop var klart billigst på én av varene. Enda mer interessant er det kanskje at NetOnNet var billigst på hele 5 av 20 varer, men hadde et såpass dårlig vareutvalg at den ikke havnet på den endelige listen over rangerte nettbutikker.

Konklusjonen er kanskje at skal du handle årets julegaver på nett er det kanskje like greit å finne ut hvilke nettbutikker som selger de varene du ønsker, og så velger du den billigste av nettbutikkene som du har størst tillitt til. Pristjenester som DinPris, Prisguide og Kelkoo kan hjelpe deg med det.