Magasinet Kapitals årlige liste over Norges 400 rikeste er klar.

Som vanlig er John Fredriksen Norges rikeste, denne gangen med en anslått formue på 104 milliarder. Deretter følger Odd Reitan med en formue på 44,5 milliarder og Johan Johannson med en formue på 44 milliarder.

Gapet opp til Fredriksen er som listen under viser svimlende 60 milliarder.

Den av Norges rikeste som virkelig har fått rasert formuen fra 2019, er cruisekongen Torstein Hagen. I fjor var han Norges nest rikeste person med en anslått formue på hele 60 milliarder kroner. Nå er verdiene ifølge Kapital rasert til 20 milliarder, med andre ord er to tredjedeler av formuen borte.

Tapte mest

Hagen er en norsk skipsreder med verdens største elvecruiseflåte og eier av cruiseselskapet Viking Cruises. Nettavisen skrev i mars, da koronapandemien herjet verdens aksjemarkeder, at Hagen var an av de norske milliardærene som hadde mistet mange milliarder under koronastormen.

Den desidert største taperen i absolutte milliarder var trolig Hagen. Han har bygget opp rederiet Viking Cruises, som ifølge Kapital i fjor omsatte for godt over 20 milliarder kroner, hvorav to tredjedeler kommer fra elvecruise. Resten kommer fra havcruise.

Hagens selskap er ikke børsnotert, som gjør det vanskelig å verdsette formuen eksakt. Men det børsnoterte rederiet RCCL hadde i mars falt med 80 prosent i verdi, og Hagens verditap ble da anslått til 45 milliarder. Nå vurdferer altså Kapital nedgangen til 40 milliarder.

Les også: Jakob (69) dro inn over en milliard i fjor

Ingen kvinner

På topp ti listen til Kapital finner vi ikke en eneste kvinne. Ole Andreas Halvorsen følger på 4. plass, Johan H. Andresen på 5. plass, Gustav Witzøe på 6. plass, Stein Erik Hagen på 7. plass, Ivar Erik Tollefsen på 8. plass, Kjell Inge Røkke på 9. plass og Torstein Hagen på 10. plass.

Oljefondsjef Nicolai Tangens formue anslås til 7,3 milliarder - noe som plasserer ham på 30. plass.

Kapital understreker at listen ikke er noen fasit. Stein Erik Hagen, som er på 7. plass på årets liste, er ikke glad for offentliggjøringen.

Imot

- Årsaken til at jeg er ganske imot slike lister, er at noen tror dette er penger vi har stående i banken eller liggende i kistebunnen, men alle disse verdiene er bundet opp i bedrifter og arbeidsplasser, sier investor Stein Erik Hagen til NRK.

Blant dem som er hardt rammet av koronakrisen, er elvecruisekongen Torstein Hagen i Viking Cruises.

I fjor ble Hagen rangert som Norges nest rikeste med en formue på 60 milliarder kroner, men siden pandemiens utbrudd har den blitt redusert med rundt 40 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Les også: Slik krymper milliardærene formuen - ekstreme avvik

Krympet med 10 milliarder

Petter Stordalens formue, med blant annet Nordic Choice Hotels, Hurtigruten og Ving, har krympet med over 10 milliarder kroner.

Hotellkongen innrømmer overfor magasinet at det er hans gode forhold til hovedbankforbindelsen DNB som har reddet ham.

Kapital verdsetter formuene til landets rikeste langt høyere enn hva som er oppgitt i skattelistene. Ifølge skattelistene er landets mest formuende gode for 316 milliarder kroner, mens Kapital mener deres reelle formuer er rundt fire ganger så høye.