Stjernemegler Odd Kalsnes i Boa Eiendom kunne nylig feire femårsjubileum for å ha solgt den dyreste leiligheten i Norge og Norden, målt per kvadratmeter. Det skal vi komme tilbake til, men leiligheten ble solgt på rådyre Gimletoppen (se oversiktsbilde).

Gimle er derfor med i statistikken over Norges dyreste boliger, men da per kvadratmeter. I tabellen under har vi satt opp de fem dyreste boligene i absolutte priser i Norge og de tre dyreste boligene per kvadratmeter.

Color Line-eier Olav Nils Sunde holder fortsatt rekorden i absolutte kroner da han i 2013 bladde opp 236 millioner kroner for nesten 1200 kvadratmeter ytterst på Tjuvholmen (se bildet under). Det skal her sies at dette var flere leiligheter som ble slått sammen til én.

Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl var nær ved å ta rekorden i fjor da han kjøpte P.T. Mallings vei 26 ytterst på Bygdøy for 225 millioner. På spørsmål om hva som må stemme for at disse rekordene skal settes, svarer Kalsnes:_

Les også: Boligtoppen har aldri sett noe liknende: - Vekst på 43 prosent

Unikt

- Disse boligene må være helt unike. Derfor er jeg litt overrasket over prisen for P.T. Mallings vei 26. Jeg synes eiendommen mangler litt kvalitet, fordi strandfasilitetene ikke er til stede, selv om beliggenheten eller er fantastisk, og huset er topp.

- Hva med den innvendige standarden, hvor viktig er den for prisen til disse superboligene?

- Den er litt underordnet. Munkebakken ble pusset helt opp og er blitt vanvittig fin, det samme ble Østre Holmen gård.

Spesielle objekter og prakteiendommer er ifølge Kalsnes vanskelig å prise, det er lettere med leiligheter. En fellesnevner for de dyreste boligene er at de selges «off market». Dette er ikke leiligheter som annonseres offentlig, med enkelte unntak.

Rett ned

- Nei, Munkebakken ble ikke annonsert. Det ble imidlertid Østre Holmen gård, men til en altfor høy pris, som er faren ved slike boliger. Bommer man med prisen offentlig, går prisen bare en vei, og det er rett ned, advarer Kalsnes.

- Som megler synes vi det er ok at kundene bruker pengene på annonsering, men til de aller dyreste boligene finner vi potensielle kjøpere i vårt arkiv. Ofte betaler disse kundene en premie for å komme først i køen.

Det var altså nylig femårsjubileum for da Kalsnes satte ny nordisk rekord, målt per kvadratmeter. Han oppnådde svimlende 287.000 kroner da han i mars 2016 solgte en 157 kvadratmeterstor penthouse-leilighet på eksklusive Gimletoppen.

Gimletoppen, med milliardærstrøket Gimle terrasse som nærmeste nabo, ligger i utkanten av Frogner-strøket på sydsiden av Bygdøy allé. Som hovedbildet viser, er det en høydetopp med utsikt over Frognerkilen og Bygdøy. Norges dyreste leiligheter ligger naturlig nok sydvestvendt.

Les også: «Arkitekturopprøret Norge»: – Hvordan kunne vi la dette skje?

Oppussingsobjekt

Kjøper av penthouseleiligheten på Gimletoppen var milliardæren Jon Melhus. Han bladde opp 45 millioner til shipping- og kunstinvestoren Jon Christian Brynhildsen.

- Rekorden du satte den gangen, hva kan du si om den?

- Det var et oppussingsobjekt. Nå er leiligheten pusset, slik at den i dag hadde gått for langt over 300.000 kroner kvadratmeteren. Det er brukt flere titusener i oppussing per kvadratmeter, svarer Kalsnes.

Utsikten er det aller viktigste for de skyhøye prisene på høydedraget. I tillegg er det kort avstand inn til sentrum og til butikker. Gimletoppen og Gimle terrasse er det dyreste avgrensede boligkvartalet i hele Norden, som naturlig nok gjenspeiler seg i de som bor der.

- Det er veldig like personer i alle leilighetene og stort sett bare milliardærer. «Rike barn leker best», er det noe som heter, og her finner vi en veldig homogen gruppe av mennesker. De som bor her, ønsker diskresjon og ingen offentlig omtale, mens de som bor på Tjuvholmen synes det er mer morsomt å bli omtalt, sier Kalsnes.

Les også: Advarer mot høy boligprisvekst: - Ikke sikkert du får igjen pengene

Glem renten

Vi snakker om boliger og kjøpere der renten ikke spiller noen rolle, ikke utviklingen i aksjemarkedet heller, det vil si:

- Ikke på Gimle, men det spiller en noe større rolle på Tjuvholmen. Men har du det rette objektet, er alltid kunden der, sier Kalsnes, som i fjor solgte en leilighet i 2. etasje på Gimletoppen for 55 millioner kroner.

Den var på 240 kvadratmeter, som skulle tilsi bortimot 230.000 kroner kvadratmeteren. Men om du skulle ha råd og drømmer om en av de sydvestvendte leilighetene i Thomas Heftyes gate 20, 28 og 30 - Gimletoppen - kan du bare glemme det.

Les også: Mot sjokkvår i Oslos boligmarked - prisene kan stige med 20 prosent

Generasjonsskifte

- Det har vært et generasjonsskifte der de seneste årene. De som bor på Gimle, bor nok der til de dør. Det er mange dødsboer, og jeg har aldri solgt til unge mennesker der, sier Kalsnes om beboermassen.

De tre blokkene på Gimletoppen stod ferdig i 1965. Ifølge Kalsnes har det inntil nylig stort sett vært de samme beboerne som har bodd der siden byggene ble ført opp.

På Gimle terrasse, ved siden av de rådyre røde mursteinsbyggene, finner vi milliardærer som Christen Sveaas, Torstein Tvenge (eiendom), Ole Andreas Halvorsen (hedgefond), Jan Petter Collier (finans) og Tone Bergesen (shippingarving). Tvenge har blant annet et stort innendørs svømmebasseng å boltre seg i.

Venteliste

- Jeg har en venteliste over de som vil inn, men jeg har sagt at det sannsynligvis ikke blir noe ledig de neste 20 årene. Folk sier at hvis det blir noen endringer, så MÅ du ringe meg. Prisen spiller ingen rolle.

- Det var litt sånn på Tjuvholmen for tre-fire år siden, med flere store salg, blant annet til krafttraderen Einar Aas.

- Hva vurderer du som de aller dyreste og mest attraktive områdene i Oslo og dermed Norge?

- For leiligheter er det Gimle og Tjuvholmen. Tjuvholmen er litt mer for utlendinger og de som flytter inn til Oslo. Vi har også et par fotballproffer som har kjøpt her (Stefan Strandberg og Håvard Nordtveitm red.anm.).

- Tjuvholmen og Aker brygge er litt mer «show off». De tradisjonelle, rike Oslo-borgerne er roligere og en helt annen type, svarer Kalsnes. Skipsrederne bodde typisk tilbaketrukket i Ullernåsen, men det er flere tiår siden Ullern var «top notch».

Heller Bygdøy

Og det er ikke så mange rike som lenger vil opp i ærverdige Holmenkollåsen, fordi de har hytter ved siden av. De store boligene i åsen har steget mindre i verdi enn i andre prestisjeområder i Oslo.

Kalsnes sier at Holmenkollåsen ansees for ikke å være like dyrt som eksempelvis Bygdøy. Men sentrumsnære Frogner er alltid attraktivt, med stille villagater.

- Hvilke gater på Frogner vil du trekke frem som de dyreste?

- Hvis vi sier at Frogner går fra Vestkanttorget og nedover, vil jeg si Tidemands gate, Nordraaks gate, Eckersberg gate, Odins gate, Oscars gate, Thomas Heftyes gate og Kristinelundveien.

- De klassiske Frogner-villaene går for 70-80 millioner kroner. Når det gjelder Thomas Heftyes gate, er denne veldig differensiert i pris. Det er billigst nederst ved Bygdøy allé. Så stiger prisene bratt for hver meter du kjører oppover mot Gimletoppen, nesten med 200.000 kroner kvadratmeteren, svarer Kalsnes.

Les også: Profilert megler risikerte yrkesforbud: Frifunnet på fem av seks punkter

Over 250 m2

Men det nytter ikke å tilby en 3-romsleilighet til de som søker seg til den aller øverste delen av boligmarkedet i Norge.

- Nei, selv 200 kvadratmeter blir litt lite, selv om rekordleiligheten jeg solgte på Gimle, var på 157 kvadratmeter. Men det var altså en penthouse-leilighet, og leilighetene bør helst være over 250 kvadratmeter.

- Vi ser at etterspørselen øker fra folk som vil ha enda større leiligheter. De skal ha plass når barnebarna er på besøk og vil ha en del rom til sosiale aktiviteter, sier Kalsnes.

Indrefilet

Om noen år skal Oslos siste indrefilet stå klar for utbygging, Filipstad utenfor Tjuvholmen. Da kan det gå mot nye prisrekorder for de mest attraktive leilighetene med fjordutsikt.

- Ja, jeg tror Filipstad blir like populært som Tjuvholmen og tar en del av dette markedet

- Når tror du vi får se den første boligen som selges for over 300.000 kroner kvadratmeteren?

- Jeg synes det er litt rart og overraskende at rekorden min står ennå. Jeg følger veldig med på eiendomsmarkedet både i Sverige og Danmark, men har foreløpig ingen indikasjoner på at rekorden blir slått, sier Kalsnes.