Gå til sidens hovedinnhold

Norges FN-delegasjon snur og vil likevel betale for oljefondsjefens luksustur

Norges FN-ambassadør Mona Juul var en av de som fikk påspandert hotell og middager av oljefondsjefen Nicolai Tangen. Nå vil FN-delegasjonen likevel betale for Juul.

Det opplyser presseråd Ragnhild H. Simenstad ved Norges FN-delegasjon til VG søndag.

- Oppholdet skulle vært betalt for av delegasjonen, og ved en beklagelig feil skjedde ikke det. FN-delegasjonen vil ta initiativ til at dette blir ordnet opp i, skriver Simenstad til VG søndag ettermiddag.

Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk spandert middag på Nicolai Tangens seminar i USA. Nå sier Isaksen at han vil ta regningen. Han bekrefter overfor VG at han vil be Næringsdepartementet om å få tilsendt regningene for måltidene på seminaret. Departementet har fra før av dekket reise og overnatting.

Selv om seminaret var i november, var det først denne uken at Isaken førte opp at den nyansatte oljefondsjefen Nicolai Tangen betalte måltidene.

Isaksen ble arbeids- og sosialminister 24. januar.

Les også: LO-topp er rystet etter oljefondsjefens luksustur: - Vi krever full granskning

Spandert luksustur

Det var lørdag morgen at VG avslørte at den nye oljefondsjefen, som er god for drøye syv milliarder kroner, har spandert en luksustur til en verdi av flere millioner kroner på en rekke samfunnstopper.

Turen gikk til USA med privatfly, egen privatkonsert med artisten Sting til åtte millioner kroner og en storstilt konferanse med en rekke av verdens fremste på flere områder. På turen anslår VG at Tangen svidde av mer enn de fleste tjener i løpet av et liv.

Andre samfunnstopper som var med inkluderer tidligere oljefondsjef Yngve Slyngstad, regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund.

Les også: Oljefondets smøretur: Noen ganger blir fristelsene så store at dømmekraften fordunster i champagneboblene

Flere har reagert på avsløringene, deriblant stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV).

- Jeg synes rekken av saker rundt Nicolai Tangen etter han ble oppnevnt som oljefondsjef er virkelig bekymringsfullt. Særlig når du ser omfanget av bindingene hans, bekjentskaper og sakene rundt formueplasseringene hans, sier hun til Nettavisen.

Reagerer sterkt

Også leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, reagerer sterkt på oljefondsjefens luksustur i fjor.

- Vi krever full granskning av det som fremstår som århundrets smøretur. Det er noe suspekt med denne typen arrangement der finanseliten kjøper seg nettverk på lukkede seminar, sier Eggum til VG.

Nicolai Tangen har ifølge Kapital en formue på omtrent syv milliarder kroner etter lang fartistid som forvalter av hedgefond i London. Han har gitt fem milliarder kroner til stiftelsen AKO Foundation som donerer midler til veldedige formål, og spesielt kunst. 54-åringen skal ta over jobben som ny oljefondsjef fra og med september.

Les også: Krever granskning etter oljefondsjefens luksustur: – Virkelig bekymringsfullt

Han opplyser i sitt tilsvar til avisen at det «ikke er slik jeg holder på», og at han aldri har «smørt» noen i sitt liv. Tangen påpeker også at invitasjonene til seminaret ble sendt ut over ett år i forveien.

Kommentarer til denne saken