Man kan alltid diskutere om John Fredriksen er norsk, ettersom han har kypriotisk pass. Men han er født i Norge og figurerer i hvert fall årlig på bladet Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer.

Formuen i år ble anslått til svimlende 114 milliarder kroner. Det er 54 milliarder foran nestemann på listen, cruiserederen Torstein Hagen.

Og 2019 har så langt vært et godt år for Fredriksen. Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet har regnet på verdiøkningen, som i tankrederiet Frontline.

Les også: Milliardæren mot torpedoen i ellevill røverhistorie med alvorlige anklager

Frontline-aksjen har mer enn doblet seg i verdi i år til drøyt 20 milliarder kroner, etter nok et kurshopp fredag. En oljetanker ble torpedert i dag, så både olje- og tankselskapene går voldsomt på børsen.

Det er også en påminnelse om at det fortsatt er en spent situasjon i Midt-Østen. Fredriksen eier 46,3 prosent av rederiet, som har vært en gullgruve i 2019 (se grafen under).

Tjent 4,5 milliarder

- John Fredriksen har med en dobling i Frontline-aksjen hittil i år, tjent 4,7 milliarder kroner, sier Johannesen til Nettavisen Økonomi.

Mangemilliardæren eier drøyt 79 millioner aksjer i Frontline, som ved inngangen til året hadde en markedsverdi på 3,8 milliarder. I dag er den markedsverdien av aksjene på 8,5 milliarder.

En annen stor suksess er oppdrettsselskapet Mowi, tidligere Marine Harvest. Mowi er faktisk det fjerde mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på over 109 milliarder kroner.

Les også: Fredriksens tankrederi etter angrepet - liten innvirkning

Nye 2 milliarder

Fredriksens 66 millioner oppdrettsaksjer var ved årsskiftet verdt 11,8 milliarder kroner, i skrivende stund er de verdt 13,9 milliarder,

- Med andre ord han har også tjent 2,1 milliarder her, sier Johannesen. I Mowi var verdistigningen en god del høyere i sommer, men aksjen har som grafen viser falt de seneste to månedene.

Shippingmannen Fredriksen har også kjøpt seg opp i eiendom for å spre litt på risikoen og å tenke på de to døtrene. Fredriksen kontrollerer 72,5 prosent av det børsnoterte eiendomsselskapet, som hovedsakelig investerer i kontoreiendommer i noen av Oslos dyreste strøk.

Aksjen har steget med 20 prosent i år. Fredriksen eier i dag eiendomsaksjer for ca. 4,5 milliarder kroner, mot 3,7 milliarder i begynnelsen av januar. Verdistigning: 800 millioner.

Les også: Truer John Fredriksens hotelldrøm på Aker Brygge

Ukjent suksess

En mer ukjent investering, men likevel en ny gullgruve, er Avance Gas. Det Bermuda-registrerte opererer i det globale markedet for transport av flytende petroleumsgasser (LPG).

Selskapet er en av verdens ledende eiere og operatører av store gasskip (VLGC), med en flåte bestående av 14 skip. Her eier Fredriksen 12,13 millioner aksjer,

- I Avance Gas har Fredriksen så langt i år tjent 350 millioner kroner, sier Johannesen.

Med andre ord har han bare på eierandelene i disse fire selskapene hatt papirgevinster på nærmere 8 milliarder. Det alene hadde plassert Fredriksen blant Norges 30 rikeste personer.

Les også: John Fredriksen lar ikke døtrene ta over imperiet

Nok å velge mellom

Og hva kan du gjøre for 8 milliarder kroner? Jo, du kan blant annet:

- kjøpe nesten 100 millioner halvlitere med øl på byen (hikk...)
- bestille 2 millioner pakketurer til Syden i høst for 4000 kroner turen
- kjøpe 10.000 Tesla Model S - utsalgspris ca. 800.000 kroner

Eller du kan betale alle regningene i bomringen i Oslo i nesten to år (ca. 4,5 milliarder kroner i året).