Gå til sidens hovedinnhold

Norges største bank sjokkerer: Ingen tap i første kvartal

DNB har netto tilbakeføringer på tap i de første månedene av koronaåret 2021. Det hadde ingen analytikere sett for seg.

Norges desidert største finanskonsern oppnådde i første kvartal netto renteinntekter på 9,23 milliarder kroner. Resultat før tap og tapsavsetninger i kvartalet utgjorde 7,53 milliarder.

I første kvartal i fjor hadde DNB-konsernet nærmere 10,4 milliarder kroner i netto renteinntekter. DNB skriver i en børsmelding torsdag morgen at nedgangen i renteinntekter i all hovedsak skyldes rentereduksjonene i fjor og en sterkere krone.

DNB tok de virkelige store tapsavsetningene da koronapandemien brøt ut i første kvartal i fjor. Tapsavsetningene var rekordhøye ved utgangen av første halvår, men de har siden falt.

Les også: Full fest for Europris

Moderate forventninger

Og analytikerne ventet ingen store tap gjennom årets tre første måneder. gjennomsnittsforventningen tilsa en drøy milliard. Fasiten viser tilbakeføringer på 110 millioner kroner, slik at DNB-resultatet før skatt endte på 7,63 milliarder.

Til sammenlikning satte DNB av rekordhøye 5771 millioner kroner i første kvartal i fjor. Ingen av analytikerne hadde sett for seg tilbakeføringene som kom nå i kvartalet.

Og for å illustrere utviklingen, i første kvartal fjor tok DNB over 2,6 milliarder i tapsavsetninger på olje. og offshoresegmentet, i år er det netto tilbakeføringer på 127 millioner kroner.

DNB har nå begynt å tilbakeføre en del av disse tapene, spesielt innenfor shipping. Tapene ble ikke så ille som de så ut til å bli for et år siden.

Tapene skiller

Analytikerne hadde også sett for seg at netto renteinntekter på 9,34 milliarder kroner, et resultat før tap på 7,4 milliarder kroner og et resultat før skatt på 6,4 milliarder. Bortsett fra tapene er DNBs resultat omtrent som det ekspertene så for seg.

Resultatet før skatt er om lag 2,5 milliarder kroner bedre enn første kvartal i fjor, takket være tilbakeføringene. Inntektene har imidlertid falt i perioden, blant annet som følge av det lavere rentenivået, i tillegg er kostnadene økt.

Utlånsmarginene mot personkundene har falt fra 1,81 prosent i andre kvartal 2020 til 1,50 prosent i første kvartal i år.

Les også: Knalltall for Orkla

Eksplosivt

Selv legger DNB vekt på sparingen i børsmeldingen torsdag morgen. Banken opplever de de kaller en eksplosiv sparevekst, markedet for spareprodukter, aksjer og fond nådde historisk høye nivåer i kvartalet.

Det henger trolig sammen med koronapandemien, nordmenn har ifølge Nordea Markets tilbakeholdt sparing for over 200 milliarder kroner. DNB skriver i børsmeldingen at norsk økonomi fortsetter å hente seg inn igjen i første kvartal.

Myndighetenes nullrentepolitikk har bidratt til å øke likviditeten hos norske bedrifter og husholdninger.

Les også: IMF med fersk rapport - Norge får flere advarsler

Skifte

- Vi merker et paradigmeskifte innen sparing. DNB solgte flere fond i dette kvartalet enn noen gang før. I løpet av perioden opplevde vi også stor interesse for å investere i bærekraftige alternativer, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i børsmeldingen.

Personkunders nettotegning i fond gjennom DNBs egne kanaler var i første kvartal på rekordhøye 6,9 milliarder kroner.

Braathen er også optimistisk på vegne av de små og mellomstore bedriftene - SMB-markedet.

Les også: Kjemperesultat fra Equinor - jekker opp resultatet

Økt optimisme

- Selv om enkelte bransjer og regioner fortsatt er preget av smitteverntiltakene, er det gledelig å se at myndighetenes gjenåpningsplan gir økt aktivitet og optimisme både blant bedrifter og i befolkningen. SMB-markedet fortsatte veksten på utlån i første kvartal, med en økning på 2,3 prosent, sier Braathen.

DNB kunngjorde for to uker siden at de vil kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder kroner. Det har ført til massive protester fra kundene og aksjonæropprør, men mye tyder på at DNB vil nå den nødvendige oppslutningen på minimum 90 prosent blant eierne.

DNB omtaler ikke oppkjøpet i pressemeldingen, men Braathen sa på en pressekonferanse torsdag at det er en sterk fornuft i oppkjøpet, Hun mener blant annet begge bankene er ledende på teknologi.

- Vi har Ikke sett noen endringer i atferd fra våre kunder etter at vi offentliggjorde budet, det har ikke vært noen endring i antall henvendelser til kundesenteret, sa Braathen på pressekonferansen.

Rekordnivåer

DNB-aksjen var for en drøy måned siden oppe i rekordhøye 188 kroner, men har så falt tilbake noe (se grafen under). DNB-aksjen er svakt ned på morgenen, mens Hovedindeksen er opp 0,5 prosent.

Markedsverdien av DNB ved børsslutt onsdag var 284,9 milliarder kroner. Med det er DNB det nest mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, kun slått av Equinor.

Staten eier 34 prosent av DNB. Sammen med Sparebankstiftelsen og Folketrygdfondet kontrollerer staten bortimot halvparten av aksjene.