*Nettavisen* Økonomi.

Norges største bank tror ikke på høyere rente hele neste år

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)

Hevder Norges Bank bommer.

20.12.12 21:32

Renteekspert i DNB tror Norges Bank bommer på inflasjonsspådom og avblåser bebudet renteheving i 2013.

På gårsdagens rentemøte i Norges Bank ble renten holdt uendret. Ifølge visesentralbanksjef Jan Qvigstad var det ingen vanskelig beslutning og ingen alternativer ble drøftet.

Norges Bank venter at inflasjonen gradvis vil ta seg opp og at det tilsier at styringsrenten etter hvert kan økes, men altså ikke riktig ennå.

Norges Bank holdt fast ved rentebanen fra oktober som innebærer at renten heves en gang «enten i mars, mai, juni eller september».

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Siden møtet i oktober viser Norges Bank til at vekstutsiktene for Europa er noe svekket og markedsaktørene venter nå at det tar enda litt lenger tid før styringsrentene ute øker. På den annen side har risikopremiene i kredittmarkedene avtatt og eurolandene har kommet til enighet om flere tiltak som kan bedre situasjonen i Europa.

Utviklingen i norsk økonomi har vært omtrent som ventet. Riktignok var vekstforventningene i regionalt nettverk litt lavere, men kapasitetsutnyttelsen hadde økt.

I øyeblikket er kronen sterkere enn Norges Bank så for seg for dette kvartalet, men sentralbanken hevder at gjennomsnittskursen så langt i fjerde kvartal har vært om lag som anslått.

- På pressekonferansen viste Norges Bank til at det kun er få år siden inflasjonen sist var på målet på 2,5 prosent, og mente dette underbygger forventningen om at økende inflasjon er rimelig. Sist kjerneinflasjonen var 2,5 prosent, var i juli 2009. Da var den importveide valutakursen 96 og på vei ned fra 102 i desember året før. I skrivende stund er den samme kursen 85,1 og har avtatt gradvis fra 88,5 rundt årsskiftet, skriver makroøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal i en morgenrapport torsdag.

Aamdal peker på at Norges Bank venter en gradvis sterkere krone de neste par årene.

- Det skal derfor ikke være i importprisene vi skal se økt inflasjon det nærmeste året. Vi tror Norges Bank kommer til å holde renten uendret gjennom hele neste år, skriver Aamdal.

Han mener markedet hadde ventet at Norges Bank skulle være noe mindre standhaftig.

Den norske kronen styrket seg nesten tre øre rett etter beslutningen og FRA-rentene steg et par punkter litt ut på kurven.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.