ØLENSVÅG (Nettavisen Økonomi:) Du har sikkert ikke hørt om dem. Omega 365 heter IT-selskapet nå. I det stille har ølensbuene vokst fra 50 ansatte i år 2000 til 1.600 ansatte i 2021.
Entreprenør-ånd, ydmykhet og et godt rykte gjennom jungeltelegrafen. Slike kvaliteter taler for seg, tenker ledelsen. Derfor har konsernet null kroner i budsjett til markedsføring.
Du finner ansatte fra Omega 365 i Australia, USA, Canada, Singapore, Guyana og i Storbritannia. Ledelsen selv har egentlig ikke hatt noen målrettet plan om at selskapet skal ha flere titalls kontorer fordelt på fem kontinenter. De har blitt dratt ut dit, delvis motvillig, fra ivrige kunder og ansatte.
– Mange av de ansatte har vært pionerer som har villet etablere disse kontorene selv. Jeg har egentlig vært skeptisk og forsøkt å holde igjen, men vi har gitt dem en mulighet, sier konsernsjef Petter Aalvik.
Omstridt i Statoil
Autostore, som i dag verdsettes til mellom 90 og 103 milliarder kroner kroner før børsnotering, ligger en drøyt 20 minutters lang biltur unna hovedkontoret i Ølensvåg, som ligger innerst i Ølsfjorden i Vindafjord kommune, nord i Rogaland. Mens Autostore-gründer Jakob Hatteland startet opp i en låve i Nedre Vats i 1970-årene, drømte dagens Omega-styreleder Sigmund Lunde og broren Tor Erling om å starte for seg selv fra et verksted i 1980-årene.
Datamaskinene hadde kommet til Haugalandet, og brødrene droppet Haugesund Mekaniske Verksted for å starte Kåta Data. Navnet kom etter hjemstedet, gården Kåta i Vindafjord, men ble - forståelig nok - endret til K-Data, Futura Datasenter og etter hvert Omega i 1991.
Svein Tore Haraldseid, daglig leder i konsernets programvareselskap, har vært med siden 1992. Han forteller at gjennombruddet kom i 1993, da oljegiganten Statoil hyret inn konsulent- og programvareselskapet til et stort prosjekt.
– Det ble masse styr innad i Statoil fordi vi var helt ukjente. Men de turte å satse på oss, og er fortsatt en av våre største kunder i dag, forteller en lattermild Haraldseid.
Store prosjekter er et nøkkelord for Omega 365 i dag. Store kunder som Equinor, Aibel, Helse Vest og Bane Nor investerer 15 milliarder, 50 milliarder eller 150 milliarder kroner, og vil at ekspertene fra Ølensvåg skal hjelpe dem med gjennomføringen.
I årevis hadde Omega 365 mer enn nok med å holde tritt med olje- og gassbransjen. Selskapet vokste 30 prosent årlig i 14 år fram til oljekrisen, og ølensbuene ble dratt til alle verdenshjørner av kunder som ville ha programvare, prosjektingeniører og konsulenttjenester.
Selskapets omsetning i 2000 var på 49 millioner kroner. I 2020 stoppet omsetningen på 1,86 milliarder kroner og et pent overskudd på 124 millioner.
Vil bli verdensledende i «ny» bransje
Oljekrisen som startet i 2014 sendte titusenvis av folk langs kysten ut i arbeidsledighet. For Omega 365 ble det bråstopp, kapitaldisiplin og en realitetsorientering. For første gang fikk selskapet tid til å se mot andre bransjer, etter å ha halset etter olje og gass siden starten.
Selskapet bestemte seg for å satse innen bygg og anlegg, infrastruktur og andre landbaserte prosjekter. Innen olje og gass hadde Omega 365 et godt rykte, men få hadde hørt om dem utenfor. Oljekrisen førte til at mange tidligere lederfigurer innen oljebransjen fikk toppjobber i andre næringer, og Omega vant flere kontrakter på land og fikk bygget ny kompetanse.
Da oljekrisen for alvor var over, kunne Omega 365 fyre på alle sylindre innen både olje- og gassnæringen og innen landbaserte industrier. Fra 2017 til i dag har antallet ansatte økt fra 1.000 til 1.600. Selskapet leter etter 400 ansatte til og har rundt 210 utlyste stillinger.
Les mer: Norsk aktør måtte gi opp – nå produserer denne varianten strøm fra tidevann i Nordsjøen
Koronakrisen ble brukt til å opprette nye kontorer i Guyana og Haugesund, samt å utvikle en toppmoderne sky-basert plattform som er en av hovedgrunnene til at selskapet nå ser stor vekst i fremtiden også.
Innen ti år skal Omega 365 bli en ledende leverandør av programvare og konsulenttjenester globalt, ifølge ledelsen.
– I 2021 kommer to tredjedeler av omsetningen vår fra norske kontorer. Jeg ser ingen grunn til at de internasjonale kontorene våre ikke kan få en tilsvarende vekst som vi har sett i Norge de siste ti årene. Det er store markeder og vi ser et stort potensial, sier konsernsjef Aalvik.
Les også: Full seier for gründeren bak Fette Reint
Bygget 70 boliger for å huse de ansatte
Hvordan kan det ha seg at et selskap i et tettsted med 469 innbyggere, i en kommune med 8.743 innbyggere, har fostret opp en slik høyteknologisk milliardsuksess? Flere teorier blir lansert. Smart rekruttering, omstillingsevne, å ta vare på egne folk. Tilknytningen til lokalsamfunnet. Ølensvåg og IT-selskapet er tett knyttet sammen.
– Det er kultur fra Ølensvåg som nå eksporteres ut i verden. Vi viser tydelig hvordan vi ønsker å kommunisere og fremstå. Vi skal være ydmyke i møte med andre mennesker og vise at vi er til hjelp. I lokalsamfunnet skal vi være en pådriver for et inkluderende samfunn, sier finansdirektør og ølensbu Kjell Tore Helgeland.
Et eksempel kommer fra 2007, da Omega 365 for alvor vokste og rekrutterte drøssevis av systemutviklere. Ikke ulikt dagens situasjon. Men det var ikke nok boliger i Ølensvåg og regionen til å få plass til alle de ansatte.
Selskapet etablerte like godt et byggefirma som gikk i gang med å bygge 70 hus til de ansatte i Vindafjord, forteller Helgeland. Siden tok selskapet initiativet til etableringen av et tomteselskap og en næringshage for å stimulere til ny vekst i området.
Slik sikrer Omega 365 rekruttering i en tid der IT-ansatte og programmerere står skyhøyt i kurs over hele verden, forteller Omega 365 Solutions-sjef Svein Tore Haraldseid.
– Her i området vokser folk opp med Omega 365 som en synlig bedrift, og mange tenker at de vil ta IT-utdanning og komme hjem for å jobbe her, sier Haraldseid.
Les mer: Slår alarm om digitale klasseskiller – vil avskaffe gebyrer for papirfaktura