*Nettavisen* Økonomi.

«Norgesvenn» i FN-skandale

Marc Rich er mangemilliardær, kontroversielt benådet fra en fengselsdom på 300 år, og et mareritt for Norsk Hydro. Nå dukker han opp i granskningen av en FN-skandale.

27.10.05 22:43

I dag har FN offentliggjort granskningsrapporten av det skandaløse olje-for-mat-programmet i Irak.

Granskningen, som har vært ledet av USAs tidligere sentralbanksjef Paul Volcker, har resultert i en granskningsrapport som burde kunne danne grunnlag for flere krimbøker. Du finner rapporten her .

Olje-for-mat-programmet ble opprinnelig satt opp av FN for å gjøre det mulig for Irak å selge olje for å kjøpe matvarer og andre humanitære varer på 1990-tallet. Men programmet ble totalt korrumpert av Saddams regime og råtne epler i FN-systemet.

Penger forsvant fra oljesalget, samtidig som selskaper som fikk kontrakter på salg av matvarer og annet til Irak betalte returprovisjoner.

2000 selskaper
I dagens rapport listes det opp over 2000 selskaper som har vært involvert i skandalen. Flere svenske selskaper, blant annet Volvo og Atlas Copco, er involvert. Det samme er danske og finske selskaper.

Internasjonale storselskaper som Siemens og DaimlerChrysler er også nevnt.

De største synderne finner man imidlertid i Russland, hvor både selskaper og myndigheter ser ut til å ha vært dypt involvert.

Ingen norske selskaper ser ut til å ha hatt noen sentral rolle i skandalen.

Minnes i Hydro
Men en gammel «norgesvenn» dukker opp som et sentralt navn: Marc Rich.

Dette er et navn som får det til å gå kaldt nedover ryggen på veteraner i Norsk Hydro. Han ble kjent for forretningsmiljøet i Norge da Norsk Hydro tapte rundt en halv milliard kroner gjennom datterselskapet Hydro Trading i Sveits. To sjefer måtte gå etter å ha mottatt returkommisjoner, og Rich tjente store penger på handlene, gjennom sitt selskap Marc Rich & Co.

Rich har også gjort forretninger med tankreder John Fredriksen.

Nå dukker navnet opp i FN-granskningen, hvor et av de sentrale selskapene ser ut til å ha vært sveitsiske Glencore - som er et nytt navn på det som tidligere het Marc Rich & Co.

Marc Rich personlig har ifølge Glencore solgt sine aksjer i selskapet, men også andre selskaper assosiert med Marc Rich dukker opp i FN-rapporten, og har hatt sentrale roller i oljesalget.

Det er også pikant at rapporten dokumenterer at den franske storbanken BNP Paribas ble instruert om å holde koblingen til Marc Rich hemmelig. Dette går frem av dokumenter i sluttrapporten.

Benådet
Rich er ikke bare kjent i Norge. Han tiltrakk seg også oppmerksomheten til amerikanske politimyndigheter. I 1984 ble han dømt til over 300 års fengsel, men satt trygt i Sveits.

Han ble benådet av tidligere president Bill Clinton på dennes siste dag på kontoret - noe som, mildt sagt, var kontroversielt i USA. Det gjorde ikke saken bedre at Rich hade vært en raus bidragsyter til Clinton og demokratene.

Forretningsbladet Forbes anslår at Rich er god for mange milliarder, men også en ordentlig sleiping.

Han skal også ha vært involvert i eksport av korn til daværende Sovjetunionen, i strid med en amerikansk boikott, samt eksport av olje til Sør-Afrika i strid med apartheidboikotten. Han skal også ha handlet med Iran mens amerikanske gisler ble holdt i ambassaden der.

Persongalleri
Men det er ikke bare Rich som dukker opp i rapporten. Et fargerikt persongalleri trer frem. Blant disse den britiske Labour-politikerne og Irak-vennen George Galloway.

Selv Vatikanet dukker opp, i form av Fader Jean-Marie Benjamin, som tidligere jobbet for utenriksdepartementet i Vatikanstaten. Benjamin skal også skal ha mottatt oljepenger, ifølge rapporten.

De fleste av dem som blir nevnt, benekter forholdene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.