Det er over et år siden Nettavisen Økonomi besøkte Stavanger-selskapet Desert Control, som med oljeteknologi vil skape levedyktige grøntområder av ørkensand.

Siden har interessen rundt selskapet vokst og vokst, både i Norge og utlandet

For halvannet år siden hentet selskapet 42 millioner kroner til utvikling av teknologi for industriell volumproduksjon av flytende leire som kan gjøre sand om til matjord. Desert Control har også kjørt uttesting i større skala enn tidligere.

Nå er denne fasen over, og notering på Euronext Growth-børsen nærmer seg.

Oppdatering 29. mars: I en melding skriver Desert Control at de lyktes med å hente 200 millioner kroner og vel så det i kapitalinnhentingen fra sterke norske, nordiske og internasjonale investorer.

Se video av den unike teknologien under:

Les mer: Norsk banebrytende klimateknologi kan gi millioner av arbeidsplasser: – Enormt

Vil forandre livsgrunnlaget til millioner av mennesker

Desert Control har blant et mål om å bidra til å bygge et grønt belte fra Senegal til Djibouti - på tvers av Afrika - kalt Great Green Wall. Dersom prosjektet realiseres, vil det bidra til et 8.000 kilometer langt belte av dyrkbar jord på arealer som tidligere har blitt spist opp av ørken.

Da Nettavisen traff Desert Control-sjef Ole Kristian Sivertsen i fjor, sa prosjektet ville kunne gi ti millioner grønne jobber i Afrika, samt grunnlag for landbruksvirksomhet og matproduksjon for millioner av mennesker.

– Jeg drives jo og motiveres av et stort potensiale for å forandre livsgrunnlaget til millioner av mennesker som alt håp ellers ville vært ute for, sa Sivertsen til Nettavisen.

I fjor sommer stakk Desert Control av med hovedpremien i prestisjetunge Katerva Awards i konkurranse med 1.500 ideer og innovasjoner. Katerva-prisen har blitt omtalt av blant annet Reuters som «nobelprisen i bærekraft».

Les mer: Norsk selskap vant «nobelpris i bærekraft» – nå viser de hvorfor

Før koronapandemien bredte seg over verden i mars i fjor, fikk toppsjef Sivertsen og lokale forskere i Dubai brukt tid til å teste teknologien i større skala, og i 2021 planlegger Desert Control ytterligere oppskalering i De Forente Arabiske Emirater. I 2022 er planen oppstart for kommersielle operasjoner i USA.

– Vi har to forretningsområder. Det ene er innen grønne landskap, og det andre er jordbruk. Grønne landskap betyr for eksempel grønne urbane områder som parker og idrettsanlegg. Spesielt i Emiratene er dette noe som er svært vannkrevende. Med vår løsning reduserer man vannbehovet kraftig, sier Sivertsen i en melding onsdag.

Desert Control-sjefen mener det finnes stor betalingsvilje for å få dette til, og at han har spesielt tro på markedet i California - hvor vannmangelen har økt voldsomt de siste årene.

– Innen jordbruk har selskapet dokumentert at den flytende leiren gir betydelig reduksjon i forbruk av vann og gjødsel samtidig som avlingene øker. I årene fremover må landbruket produsere mer med mindre ressurser, noe som gjør dette til et stort markedspotensial for selskapet, sier Siversen.

Les mer: Eksperter mener grepet til Anders (40) kan løse klimakrisen: Nå har han fått Microsoft på laget

Tunge navn har allerede punget ut

Desert Control har hovedkvarter i Stavanger. Flere har tidligere sagt at man må til Oslo for å hente grønne penger. Men på Vestlandet har flere profilerte investorer allerede bidratt med midler til klimateknologien, inkludert seriegründer Jakob Hatteland, Fjord Line-eier Frode Teigen, barnehage-gründer Einar Jansen, rederarving Cathrine Hermansen og milliardærekteparet Johan Odvar og Kristin Odfjell.

Nå vil Desert Control på børs for å hente mellom 150 og 200 millioner kroner for videre satsing og kommersiell utrulling av den flytende leiren som skal stoppe ørkenspredning.

– Arctic Securities og Sparebank 1 SR-Bank Markets har mottatt betydelig ankeretterspørsel og interesse fra investorer som tilsier at transaksjonen allerede er dekket i nedre del av transaksjons-størrelsen, sier Siversen i en melding.

Le mer: CNN stempler Norge som hykler