OSLO/NEW YORK (Nettavisen): 22 milliarder dollar, eller rundt 220 milliarder kroner i dagens verdier, er barbert fra verdien til Royal Caribbean Cruises, verdens nest største cruise-selskap. Det er den norske Wilhelmsen-familien er største eier.

Cruise er blant de hardest rammede bransjene som følge av koronaviruset.

Innstiller alle cruiseavganger

Fredag kveld kom også nyheten om at Royal Caribbean Cruises innstiller alle amerikanske cruiseavganger fra midnatt av.

- Vi forstår alvoret i den helsekrisen landet vårt nå står overfor. Og vi har en rolle i dette. Så fra ved midnatt i kveld, innstiller vi alle avganger i den amerikanske flåten i 30 dager, heter det i en pressemelding.

Aksjeposten var verd 34 milliarder

Awilhelmsen ble etablert av skipsreder Anders Wilhelmsen i 1939, men det var under sønnene Arne og Gjert selskapet virkelig slo seg opp, da de startet opp Royal Caribbean Cruises på 60-tallet. Det er Arne Wilhelmsen (90) som fortsatt eier aksjeposten på 12 prosent. Han var Norges åttende rikeste person, ifølge Kapital., i fjor.

Frem til midten av januar var den aksjeposten verdt 3,36 milliarder dollar, eller 34 milliarder kroner.

Nå er den blitt redusert med 26 milliarder kroner, eller 75 prosent, som følge av den totale kollapset i interesse for cruisereiser etter virusutbruddet.

Wilhelmsens niese, Margaret Boel Garmann (64), en av Norges rikeste kvinner, solgte seg ut av Awilhelmsen i fjor.

Cruise-kollaps

Prisene på cruise er historisk lave og som Nettavisen skrev i forrige uke kan du nå velge og vrake i luksuscruise til priser tilsvarende et par overnattinger på et gjennomsnittlige norsk hotell.

Men de lave priser har selvfølgelig en god grunn. Coronaviruset har bidratt til at folks reiselyst har sunket til bunns. Det er også stor priskutt på flyreiser og pakketurer.

Det skyldes at det er begrensninger på adgang til turistreisemål. Det kan også være vanskeligere å komme seg rent fysisk til avgangshavner, ettersom en rekke flyselskap har kansellert avgangene sine.

Les også: Nå raser prisene på flybilletter ned

Skrekkhistorier

Det som er mest ødeleggende for cruiselysten til folk er trolig likevel skrekkhistoriene om hele cruisebåter som har blitt satt i karantene på båten på grunn av viruset.

Det aller verste eksempelet er «Diamond Princess». På den båten ble 3.700 mennesker satt i karantene utenfor Japan i to uker, da det ble påvist corona-smitte på flere passasjerer. I løpet av tiden i karantene ble hele 705 mennesker smittet på skipet. Seks av dem er nå døde.

Les også: Sissener frykter bråk med MDG: - Norge og Sverige trenger Norwegian

- Du hører jo de verste historiene og du kan jo risikere å bli smittet, eller stengt inne på båten. Er du engstelig av deg, er det ikke noe alternativ å dra på cruise nå. Er du litt i faresonen helsemessig, så er det heller ikke særlig lurt, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea og cruiseentusiast, til Nettavisen, med henvisning til at det er eldre og folk med andre sykdommer som er klart mest i faresonen.