*Nettavisen* Økonomi.

Norsk industri lurere enn svensk

Mens våre venner i øst lager industriprodukter som faller i pris, satser norsk industri på ting som stiger.

01.09.04 08:00

Norsk industri er smartere fordi den lager varer som gir gode priser. Denne hypotesen kommer fram etter å ha gått gjennom offisiell statistikk for de to landene, skriver Aftenposten.

Svensk industri lager stort sett produkter med langt høyere teknologisk innhold enn den norske. Det hjelper imidlertid lite så lenge prisene faller på svenskenes teknologiprodukter. Svenskene produserer nå 50 prosent mer enn for ti år siden, men verdien av produksjonen er omtrent uendret.

- Det hjelper ikke så mye å lage stadig flere mobiltelefoner hvis de faller kraftig i pris år etter år. Det er smart å lage klumpete verkstedprodukter i stedet for fancy telefoner så lenge man tjener bedre på det, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Prisfallet gjelder også de svenske bilprodusentene. I Norge har trenden gjennomgående vært positiv de siste ti årene, selv når oljen holdes utenfor.

Fra 1995 til 2003 var prisøkingen på den samlede norske industriproduksjonen 30 prosent. I Sverige falt den med 17 prosent fra 1995 til 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.