57-åringen er kjent som tidligere administrerende direktør i Fearnley Fonds, og har bygget seg opp en betydelig investeringsportefølje innen eiendom og på børs gjennom investeringsselskapet Uthalden.

Ifølge Kapital har Harald Moræus-Hanssen en pen formue, som i 2020 var verdsatt til 1,5 milliarder kroner. Gjennom investeringsselskapet sitt har Moræus-Hanssen investert tungt i olje og gass.

I et ferskt intervju i Dagens Næringsliv torsdag, sier den profilerte investoren at han ser bobletegn i både valuta-, bitcoin- og aksjemarkedene. Han ser med uro på en rekke store og små selskaper som har gått på børs og hentet friske penger, og at farten og prisingen gir grunn til bekymring.

Han frykter at dersom én populær aksje begynner å falle, vil flere bli dratt med i dragsuget.

– Det kan bli en felle. Det er nødt til å bli mange skuffelser, sier Moræus-Hanssen til DN.

Boblete tendenser

En aksjeboble er en tilstand hvor aksjemarkedet er preget av kunstig høye aksjekurser. Mange tenker spesielt på dotcom-boblen i slutten av 1990-årene, som var preget av intens spekulasjon som blåste opp verdien av internett-relaterte selskaper. Spekulantene kjøpte dotcom-aksjer til en høy pris, med troen på at de kunne selge seg ut til en enda høyere pris senere. Etter hvert sprakk boblen, og aksjemarkedet stupte 10 prosent - og mange av dotcom-selskapene forsvant.

Mange av de populære nykommerne på børs i dag er såkalte grønne aksjer: Fornybarsatsingene til Kjell Inge Røkke, Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture, samt hydrogenselskapet Nel og plasthåndteringsselskapet Quantafuel.

Flere av aksjene har økt kraftig det siste året, men har falt noe i det siste.

At flere vanlige folk, som ikke har som jobb å handle aksjer, har blitt mer aktive på aksjemarkedet, kan bidra til boblete tendenser, mener Moræaus-Hanssen.

– Delaktigheten i kapitalmarkedene nå blir større og større. Vi ser nå en delaktighet blant småsparere og småinvestorer som er på et nivå som er symptomatisk for tidligere tider hvor det har vært skummelt å være i kapitalmarkedet, sier Moræus-Hansen til DN.

Investoren sier også til avisen at kryptovaluta som bitcoin har «et element av pyramidespill ved seg», men at han forstår at flere ser mot denne typen valuta i lys av pengetrykkingen fra sentralbanker verden over.

– Mange i dette grønne racet aner ikke hva de har kjøpt

Tirsdag omtalte Nettavisen at flere grønne aksjer har vært på retur den siste tiden. Jan Petter Sissener mener kursfallet vi ser nå er en korreksjon.

– Pengene har tørket opp litt nå. Mange av disse selskapene på Euronext-indeksen har en altfor høy verdifastsettelse, som kun er basert på at det finnes en annen kjøper nede i veien, i stedet for at verdien faktisk kan regnes hjem, sa Sissener til Nettavisen tirsdag.

Les saken her: Kursene stuper for grønne aksjer

Sissener tror markedet blir mer balansert etter hvert:

- Veldig mange i dette grønne racet aner ikke hva de har kjøpt. Mange av selskapene er veldig venture-preget og har en helt syk verdifastsettelse. Det kommer en mulighet etter hvert til å kjøpe de gode aksjene til en riktigere pris, sa Sissener til Nettavisen tirsdag.

Les mer: Fotballstjernen får ikke solgt supervillaen: Dumper prisen enda en gang