Gå til sidens hovedinnhold

- Norsk næringsliv vil tape omdømme

Ender korrupsjonsmistankene mot Statoil med en rettskraftig dom, vil det ramme norsk næringslivs omdømme i utlandet. Det hevder rektor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI.

Det er ikke bare Statoil som risikerer å få seg en kraftig smekk, etter at Økokrim fredag kunngjorde at de har satt i gang etterforskning rundt Statoils kontrakt

Torger Reve mener saken kan få ringvirkninger for hvordan norsk næringsliv oppfattes i utlandet, dersom korrupsjonsmistankene ender med tiltale og en rettskraftig dom.

- Kan skade omdømme

- Får vi en dom på at det her har foregått korrupsjon så vil det virke skadelig for norsk næringslivs omdømme. For Statoil vil det få en direkte effekt i kapitalmarkedet ved at selskapet blir mindre attraktivt for investorer, samtidig vil det kunne få en indirekte effekt ved at mulighetene for å sikre seg fremtidige kontrakter blir redusert, sier Reve til TV 2 Nettavisen.

BI-rektoren påpeker at han ikke er i posisjon til å vurdere saken ut over at det foreligger en mistanke og en siktelse fra Økokrim.

Reve er uansett krystallklar på at det ikke finnes rom for spill utenfor regelverket, selv om man beveger seg inn i ”vanskelige markeder” og land der hvor korrupsjon er vanlig.

Konkurransefortinn

- Det som bør kjennetegne norsk næringsliv er at man opererer med standarder som er svært høye. Det kan faktisk gi oss konkurransefortrinn, sier Reve.

Analytikere TV 2 Nettavisen snakket med fredag mener både konsernsjef Olav Fjell og styret i Statoil henger i en tynn tråd dersom Økokrim velger å ta ut tiltale i saken. Det er også ventet at markedets prising av Statoil vil kunne reduseres hvis Økokrim går videre med mistankene.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021