STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) – Vi har fleksible eiere som er i stand til å snu seg fort. Hitecvision har signalisert at de ønsker seg flere fornybarspor, og vi representerer havvind-segmentet i den satsingen. Dette er noe eierne ønsker sterkt, sier Odd Strømsnes, sjef for oljeserviceselskapet Ocean Installer.

I fjor kunngjorde oljens bjellesau Ole Ertvaag, sjef for det gigantiske oppkjøpsfondet Hitecvision, en ny satsing på fornybar energi - etter å ha fått klar beskjed fra investorene.

Etter å ha investert flere titalls milliarder kroner i olje- og gassindustrien gjennom årene, var det nok flere i Stavanger-regionen som måtte lese kunngjøringen både en og to ganger før det sank inn at en storsatsing på grønn energi var i gang.

Nå får vi en forsmak på hva som er i vente: Hitecvision-eide Ocean Installer, som siden 2011 kun har vært rettet mot oljebransjen, skal gå tungt inn i havvind. Første steg er å hente toppsjefen Even Larsen, som har vært sentral i havvind-suksessen til Fred. Olsen Ocean.

– Med havvind kan vi bygge videre på kompetansen vi allerede har. Samtidig trenger vi en forsterket dynamikk og erfaring innen havvind. Det er jo en helt annen bransje med andre drivere enn oljenæringen. Derfor har det vært viktig for oss å hente Larsen, som kan bringe sin kompetanse og erfaring til oss, sier Ocean Installer-sjef Strømsnes.

Les mer: Svenskene med kjempeavtale basert på «norsk» teknologi: Gir norske politikere det glatte lag

Satser globalt

Selskaper i Norge har til dels drevet med havvind i rundt 20 år, men oppmerksomheten og investeringsviljen har svingt i takt med oljeprisen og aktiviteten i oljebransjen. I 2017 bestemte imidlertid Equinor seg for å satse strategisk på havvind, noe som har skapt større og mer langvarig interesse for havvind blant norske leverandører.

Nå har også Ocean Installer meldt seg på i kampen om andeler og oppdrag innen havvind-markedet, som er i rivende utvikling globalt.

– Satsingen vår er en slags minihistorie om hva Norge trenger, der vi vil bruke lønnsomheten fra olje og gass til å bygge oss opp innenfor fornybar energi. Det er dette som vil muliggjøre en kommersiell satsing på fornybar energi, og som vi bidra til et varig grønt skifte. Vi blir et slags Norge i miniatyr, sier Strømsnes.

Les mer: Godkjent: Verdens største flytende havvindpark blir bygget i Norge

Subsea-leverandøren har rundt 250 ansatte fordelt på hovedkvarteret i Stavanger og lokalene i Aberdeen, Houston, Perth, Dubai og Shenzhen. Over hele verden skal det bygges bunnfaste vindturbiner, og det er i dette forretningsområdet Ocean Installer ser størst muligheter i på kort sikt.

– Havvind er ikke bare én type teknologi og segment, og vi må bruke litt tid på å definere hvilket marked vi skal spesialisere oss og bygge forretning innen. Turbininstallasjon er krevende, men svært interessant, og et segment hvor vi kan nå ut globalt ganske fort, sier Strømsnes, som også anser flytende havvind som interessant lenger frem i tid.

Les mer: I Stortingets elleville mangel på fornuft er oljemilliarder egentlig grønn omstilling

Store utskiftninger

På kort tid har Ocean Installer fått på plass ny administrerende direktør og ny finansdirektør. I august kommer også havvind-direktør Even Larsen. Med stabile inntekter fra prosjekter i oljebransjen, blant annet på utbyggingene Johan Castberg og Balder, kan oljeleverandøren få ro til å peile ut retning for å sikre nye inntekter fra havvind.

– Vi er såkalt «asset-light», vi har få eiendeler, og har dermed en unik mulighet til å agere raskt for å sikre oss de mest moderne skipene og utstyret til nye prosjekter og en ny satsing. Vi har snakket om havvind lenge, og det utfyller vår kompetanse. Sånn sett passer det godt å sette i gang nå, sier Strømsnes.

– Er oljeprisfallet og oljenedturen vi nå er inne i grunnen til at dere satser på havvind?

– Havvind er en industri som vil innebære store utgifter før inntektene kommer. Å ta slike investeringsbeslutninger er tøft, og noe vi vil gjøre med forsiktighet. Vi har tenkt på denne satsingen en stund, og det er ikke noe som kommer direkte ut av en lav oljepris og et usikkert olje- og gassmarked. Men situasjonen i dag gjør oss enda sikrere på at dette er fornuftig, sier Ocean Installer-sjefen.

– Når blir neste gang vi hører om havvind-nyheter fra dere?

– Vi håper å slippe nyheter innen havvind i løpet av 2020.

Les mer: Varsler knallharde lønnsforhandlinger etter avsløringene: – Nå er hansken kastet

Les mer: Equinors USA-skandale: Staten må selge seg ned