De fleste nordmenn kan skrive under på at solforholdene i Hellas er svært gode. Det kommer godt med for norske Ocean Sun, som har blitt valgt av den bemidlede familien Alafouzos til å bygge ut flytende solceller i Hellas og Kypros.

Det norske selskapet gikk på børs i fjor, og bygger for tiden et demonstrasjonprosjekt i Albania for Statkraft og har en avtale om mulige store leveranser i Sør-Korea.

Les mer om teknologien til Ocean Sun her, og se videoen under:

Nå ønsker Alafouzos-familien, gjennom selskapet MP Quantum Group, å ta i bruk Ocean Sun-teknologien til å bygge flytende solceller på reservoarer på land og til havs. Det greske selskapet skal inn på markedet og søke på tillatelser med den norske løsningen, og i første omgang skal Ocean Sun bygge et demonstrasjonsanlegg for grekerne i løpet av året.

– Disse demonstrasjonsprosjektene er på mellom to og fire megawatt (MW). Etter hvert vil det komme større prosjekter, og om noen år skal vi bygge minimum 100 MW årlig. Dette kommer til å bli en avtale av enorme proporsjoner. Akkurat nå står alle stjernene i linje, sier en oppglødd Børge Bjørneklett i Ocean Sun til Nettavisen Økonomi.

Les mer: Norsk banebrytende klimateknologi lager matjord av ørkensand - nå vil Desert Control på børs

Shipping-familie og mediamoguler

Alafouzos-familien er regnet som en svært mektig og innflytelsesrik aktør i Hellas. Familien har bygd seg opp store summer gjennom shipping, med betydelige selskaper som Glafki Maritime, Kyklades Maritime og Ermis Maritime.

Familien eier også den ledende greske avisen Kathimerini, og har bygget opp en av Hellas’ største medieklynger, Skai Group. I tillegg eier Alafouzos fotballklubben Panathinaikos, som familien har brukt de siste årene til å slette store deler av gjelden til.

I Norge er familien også kjent som majoritetseieren av tankselskapet Okeanis Eco Tankers, som er notert på Oslo Børs.

– Det var vel de som tok kontakt med oss, og så har vi jobbet med avtalen siden juletider. Signeringsseremonien ble på Teams, og ble avbrutt av at den greske statsministeren ringte til Yiannis Alafouzos om noe helt annet. Det sier jo litt om hvilke forbindelser denne familien har, sier Bjørneklett.

Han sier at eksklusivitetsavtalen med Alafouzos-familien er på fem år, og han har klokkertro på at de gode relasjonene familien har inn mot den greske regjeringen vil kunne forenkle utviklingen og utbyggingen av «norsk» flytende sol i Hellas.

– Dette er en fjær i hatten for oss. Familien har engasjert svært kompetente aktører til å vurdere teknologien vår, og de har kommet fram til at de tror den vil fungere i Egeerhavet, Det joniske hav og i reservoarer på land. Vi ser på det som en stor anerkjennelse av Ocean Sun, for dette er ikke folk som kaster bort tiden, sier Bjørneklett.

Les mer: Eksperter mener grepet til Anders (40) kan løse klimakrisen: Nå har han fått Microsoft på laget

Hellas har hastverk med å kvitte seg med kullet

I en felles melding fra MP Quantum Group og Ocean Sun, skriver familieoverhodet Yiannis Alafouzos at flytende solceller passer perfekt til de greske og kypriotiske energimarkedene. Han skriver at områdene som peiles ut har god innstråling, havressurser og at myndighetene har forpliktet seg til å presse på for å få til overgangen til fornybar energi.

– Ocean Sun har en verdensledende løsning for flytende solceller med lave driftskostnader og høy effekt. Systemets sjødyktighet gjør det mulig å ta i bruk løsningen langs våre langstrakte kyst og blant øysamfunnene, skriver Yiannis Alafouzos.

Den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis i det liberal-konservative partiet Nytt Demokrati har gjort det klart at Hellas' klimamål og utslippskutt skal være i tråd med Parisavtalen. Det innebærer at brunt kull, som stod for 34 prosent av greske utslipp mellom 1990 og 2017, skal kuttes ut fullstendig innen 2028.

For å klare det skal den greske regjeringen bruke fem milliarder euro, hvorav en god del av midlene kommer i form av støtte og lån fra EU, til ny infrastruktur og fornybar energi.

Les også: CNN stempler Norge som hykler