Stormgeo ble startet i 1997 av Siri Kalvig og TV 2, og har blitt en verdensomspennende værtjeneste med 515 ansatte i 15 land. Nylig fortalte Kalvig til Nettavisen Økonomi at investeringen på 95.000 kroner var det lureste hun har gjort i karrieren.

– Det har blitt en verdenssuksess, og har kastet av seg i både penger, nye initiativer og ideer, sa Kalvig til Nettavisen Økonomi.

Les mer: Siri Kalvig om kjempesuksessen Stormgeo

Hun solgte mesteparten av aksjene sine for 15 millioner kroner i 2011, og fikk en tilsvarende kjempegevinst da det svenske oppkjøpsselskapet EQT kjøpte selskapet for 1,5 milliarder kroner i 2014.

Nå selger EQT Stormgeo videre til svenske Alfa Laval til 3,6 milliarder kroner. Dermed sitter oppkjøpsfondet EQT med en pen gevinst på 2,1 milliarder kroner etter syv års eierskap.

Har doblet inntektene

I en pressemelding skriver EQT at Stormgeo mer en doblet inntektene, driftsresultatet og antall kunder under deres ledelse.

Via selskapets skalerbare software-løsninger tilbyr Stormgeo værkritiske tjenester til mer enn 2.200 kunder globalt innenfor en rekke industrier, inkludert shipping og energi, og virksomheter innenfor helse, forsikring og varehandel.

Stormgeo har hovedkontor i Bergen, i samme by som selskapet ble startet for 24 år siden. Transaksjonen mellom EQT og Alfa Laval ventes å bli sluttført i løpet av andre kvartal 2021.

– Sammen med EQT har StormGeo utviklet seg til å bli en global markedsleder gjennom økte investeringer i digitalisering og flere strategiske oppkjøp. Vi er takknemlige for det gode samarbeidet og støtten vi har fått fra EQT opp gjennom årene, og vi ser frem til å fortsette å videreutvikle selskapet gjennom geografisk- og teknologisk ekspansjon sammen med Alfa Laval, sier Søren Andersen, administrerende direktør i Stormgeo i en melding.

Les mer: Norske gründere fikk milliontilbud fra Silicon Valley-fond på e-post: – Trodde det var spam

Fra investeringsselskap til industriselskap

Når Stormgeo skifter hender, går selskapet fra et globalt oppkjøpsfond med 67 milliarder euro under forvaltning og 26 aktive eierfond, til et svensk industriselskap som er kjent for å produsere pumper, ventiler, varmevekslere og separatorer.

Alfa Laval har fabrikker over hele verden, og har hovedkontor i Lund. Produktene selges i rundt 100 land, hvorav 50 av disse har sitt eget salgsapparat. Selskapet har 17.000 ansatte, og flesteparten sitter i Sverige, Danmark, India, Kina, USA og Frankrike.

Selskapets historie strekker seg tilbake til 1883, da Gustav de Laval og Oscar Lamm begynte å produsere separatorer til bruk på fiskeolje i Norge under navnet AB Separator. Selskapet produserte også pumper og melkemaskiner for landbruket.

Alfa Laval-navnet kom først i 1963, og fra 1980-årene begynte selskapet å kjøpe opp bedrifter i Europa og USA. Tidligere var Alfa Laval kontrollert av Wallenberg-familien. I dag er største eier Tetra Laval.

Les mer: Selskapet til Knut Roar (41) på europeisk prestisjeliste: – Overrasket