Norske arbeidsplasser kan ryke

Mye tyder på at fusjonen mellom oppdrettskjempene Nutreco og Stolt Sea Farm vil føre til bemanningskutt i Norge.

13.09.04 13:27

Mandag ble det kjent at norsk-amerikanske Stolt Sea Farm vil slå seg sammen med den nederlanske giganten Nutreco. Sammen vil de to skape en meget slagkraftig enhet som målt i omsetning blir mer enn dobbelt så stort som helnorske Fjord Seafood og Pan Fish.

Nutrecos toppsjef Wout Dekker og hans makker i Stolt-Nielsen, Niels G. Stolt-Nielsen, stilte mandag formiddag opp i en telefonkonferanse og svarte på spørsmål om fusjonen. De to la ikke skjul på at en av hovedgrunnene til fusjonen er at de ser store muligheter for kostnadskutt.

- Vi ser flere områder med et stort potensial for synergier, både i produksjonen og i andre deler av verdikjeden, sa Dekker.

Toppsjefene påpekte samtidig at det vil kunne ta lang tid før tiltak for å kutte kostnader faktisk gir flere penger i kassen.

- Det vil ta halvannet, kanskje to år før det synes på bunnlinja, sa Stolt-Nielsen.

I pressemeldingen som ble sendt ut mandag morgen, skriver selskapene at den fusjonerte enheten vil få til sammen 6.000 ansatte. I dag har de to virksomhetene til sammen 6.700 personer på lønningslista. En betydelig andel har sitt daglige virke i Norge; både Stolt Sea Farm og Nutreco er betydelige aktører innen fiskeoppdrett og forproduksjon her på berget.

Stolt Sea Farms oppdrett av fiskeartene tunfisk og piggvar er ikke en del av avtalen med Nutreco, og det forklarer noe av forskjellen. James Stove Lorentzen, som er toppsjef i Stolt Sea Farm, opplyser til TV 2 Nettavisen mandag at det jobber «noen hundre» i denne virksomheten, som fortsatt skal være eid av Stolt Nielsen-gruppen.

Hvor mange som eventuelt blir overtallige som et direkte resultat av fusjonen, vil ingen av partene svare på.

- Det som skjer nå, er at James Stove Lorentzen og Hans den Bieman (nyutnevnt sjef for Marine Harvest, red. anm.) nå skal sette seg sammen å utforme den nye organisasjonen, uttalte Niels G. Stolt-Nielsen under telefonkonferansen.

Planen er at alle detaljene skal være på plass i løpet av de kommende månedene, slik at sammenslåingen kan være gjennomført i løpet av første halvår 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag