Bedrifter legger investeringer i Sør-Norge på is. Årsaken er den rekordhøye strømprisen i vinter. Flere fabrikker har derfor valgt å bygge nye fabrikker lengre nord der strømmen er mye rimeligere, melder Dagens Næringsliv (DN).

Skiens-bedriften, Millba, som står bak Aunt Mabel's, som produserer amerikanske kaker som muffins, cookies, smultringer, formkaker og berlinerboller, hadde planer om å øke produksjonslinjen med 30 millioner i året. Selskapet ble etablert i Skien for 23 år siden.

Les også: Regjeringen åpner for mer vindkraft på land: – Dette kan vi ikke akseptere

Kan spare åtte millioner

– Hadde verden vært normal, ville den nye produksjonslinjen stått klar i første kvartal neste år, men det er helt umulig å bygge en ny produksjonslinje her i Skien med de strømprisene vi har nå, så foreløpig har vi satt prosjektet på is, vi kan ikke sette i gang som følge av de høye strømprisene, sier administrerende direktør Bernt Ove Søvik i Millba, til DN.

Til tross for en gunstig strømavtale, har selskapet fått firedoblet strømutgiftene. Søvik mener forskjellen er uakseptabel, og fremhever at de kunne spart opptil åtte millioner ved å legge virksomheten til Dovre.

Han mener det ikke henger på grep at prisen er mer enn 10 gangeren i Sør-Norge enn nord for Dovre. Søvik mener situasjonen er konkurransevridende.

Les også: Strømprisen øker i Norge etter at Russland kuttet gassleveranser

Ekstrem situasjon

United Bakeries er Millbas største eier, og er involvert i næringsmiddelindustri med en omsetning på i underkant av to milliarder kroner og har fem anlegg i Norge.

Knut E. Sunde, bransje- og industripolitisk direktør i Norsk Industri, forteller om en ekstrem situasjon som trekker i tid, og om stor frustrasjon hos bedriftene.

Ordfører Hedda Foss Five (Ap) i Skien er også veldig bekymret.

– Dette er svært alvorlig. Det brenner mer enn mange tror. Vi opplever at investeringer stopper opp på grunn av de høye strømprisene og at bedrifter heller investerer nord for Dovre eller i våre naboland, sier hun til avisen.