*Nettavisen* Økonomi.

Norske finanstopper kan tape milliarder på skogplanting i Afrika

 

Kjell Inge Røkke (bildet), Åge Korsvold, Tom Vidar Rygh og Erik Bøhler er blant finanstoppene som risikerer å gå på en afrikansk smell, ifølge næringslivsavis. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Norske finanstopper som har investert opptil tre milliarder i skogplanting i Øst-Afrika, risikerer å tape nesten alt til fordel for statlige utviklingsbanker.

13.09.19 05:37

Finanstoppene er blant andre Kjell Inge Røkke, Åge Korsvold, Tom Vidar Rygh og Erik Bøhler, skriver Dagens Næringsliv.

Plantasjeprosjektet Green Resources lånte i 2012 40 milliarder dollar fra utviklingsbankene Norfund og Finnfund til 14 prosent rente. Mye av pengene ble brukt til å finansiere skogplantingen. I tillegg til renten, kom lånet med strenge betingelser som skremte nye investorer bort, ifølge DN.

Les også: Interne dokumenter for prestisjeprosjekt: Arbeiderne vasser i sprøytespisser og frykter knivangrep

Etter flere år med stillingskrig mellom aksjonærene og utviklingsbankene er det nå et opprør på trappene i Green Resources. Nå truer aksjonærene med søksmål av frykt for at utviklingsbankene vil kuppe selskapet.

– Det er en samlet aksjonærgruppe som vurderer å kreve full gransking, sier investor og styremedlem Eirik Bergh i Green Resources.

Les også: Oljeministeren inviterer MDGs Lan Marie Berg hjem på kaffe

Norfund-sjef Tellef Thorleifsson sier at de ikke har forsøkt å presse ut private aksjonærer.

– Men når egenkapitalen går tapt og eierne ikke stiller med nye penger, er det vår plikt og rett til å opptre forretningsmessig for å sikre arbeidsplasser og Norfunds verdier, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.