SANDNES (Nettavisen Økonomi:) Listen over teknologiselskaper fra Stavanger og Sandnes som satser stort og globalt utenfor oljebransjen blir lengre og lengre. Et steinkast fra dronesuksessen Nordic Unmanned sitter kunstig intelligens-selskapet Globus AI.

Gründerselskapet har utvilsomt gått under radaren hos mange nordmenn, men ble for et år siden fremhevet av det gigantiske amerikanske tidsskriftet Fortune som «kjedelig AI som kan redde liv». Kort tid etter tok risikokapital-fondet Miramar fra Silicon Valley kontakt med Globus AI med mål om å investere i selskapet.

– Da jeg så e-posten, trodde jeg det var spam. Det er ikke hverdagskost at amerikansk tech-kapital tar kontakt på mail, og jeg tenkte det var for godt til å være sant, sier administrerende direktør Helge Bjorland.

Amerikanerne hadde aldri investert utenfor USA før, men var på jakt etter kunstig intelligens som kunne spille en viktig rolle i den fremvoksende gig-økonomien. Svaret fant de i Sandnes og Globus AI.

Se hvorfor i videoen under:

Les mer: Da gründer Lars (33) kom hjem fra USA hadde han kun ett mål for øye – nå er selskapet hans verdt to milliarder kroner

Startet i konas garderobeskap

Veien fra idé til Silicon Valley-penger har vært lang for gründerne Helge Bjorland, Jan Kristiansen, Ivan Metrikin og Tor-Håkon Hellebostad. De traff hverandre i oljegiganten Equinor, men flere av gründerne gikk siden til andre selskaper.

Ideen om «fordomsfri AI» i bemanningsbransjen førte dem sammen igjen, og etter en intens påskeuke med idéklekking fra morgen til kveld bestemte gründerne seg for å slutte i jobbene sine og satse. For salgsdirektør Kristiansen innebar det å jobbe fra konas klesskap den første tiden, som var det eneste ledige rommet i huset.

– Det var kun plass til en smal kontorpult og en datamaskin. Jeg var ikke høy i hatten på de første kundemøtene da jeg ringte inn på videomøter fra et garderobeskap i Sandnes. Heldigvis har vi vokst siden den gang, sier Kristiansen.

Siden oppstarten i 2017 til nå, har Globus AI vokst til 38 ansatte som sitter i ulike steder i Europa. 14 sitter i hovedkvarteret i Sandnes. På kundelisten er ledende selskaper som Dedicare, Laerdal Medical og Personalhuset. Når Nettavisen Økonomi er på besøk, kommer også selskapets nyeste kunde AGR, eid av børsnoterte Akastor, inn døren.

Globus AI-løsningen gjør at bemanningsbyråer med kunstig intelligens kan finne personen som passer best til oppdraget, enten du jobber i helsesektoren, i skoleverket eller i oljebransjen. I stedet for at en bemanningskoordinator febrilsk skal ringe rundt når det er behov for folk, kan systemene raskt identifisere den som er best kvalifisert, er ledig, i nærheten og som ønsker å gjøre jobben.

– De ansatte i bemanningsransjen får en enklere hverdag, og kundene får løst flere oppdrag. Økonomidirektøren blir fornøyd fordi alt blir mer effektivt. Og kandidatene føler at de blir ivaretatt karrieremessig og får flere oppdrag som passer dem, sier salgsdirektør Kristiansen.

I stedet for at bemanningskoordinatorens favoritt blir plukket gang på gang, kan Globus AI-systemet sørge for en annen type utvelgelse.

– Teknologien vår har en objektiv tilnærming til hvem som blir plukket ut til en jobb, og er et viktig skritt mot et mer inkluderende arbeidsliv. Kunstig intelligens gjør ting som mennesker ikke kan, og har ikke fordommer eller personlige bindinger, sier administrerende direktør Bjorland.

Les også: Denne mannen kjøper den ene norske suksessbedriften etter den andre

Vil bli «unicorn»: – En del av en ny generasjon

I likhet med andre relativt ferske Stavanger- og Sandnes-baserte selskaper som Boost AI, Beyonder, Desert Control og Nordic Unmanned, er ikke Globus AI redd for å si at de har tro på og ønsker å ta markedsandeler - globalt. Selskapet legger hodet på blokka og har et uttalt mål om å være verdsatt til én milliard amerikanske dollar om ti år og bli en «unicorn».

– Det er kanskje ikke så vanlig å hente inn penger på måten vi har gjort det og tenke stort som oss. Vi merker at det er uvant for investorene også. Men vi er en del av en ny generasjon med selskaper i denne regionen som har store, globale ambisjoner, sier Bjorland og får støtte av salgsdirektør Kristiansen:

– Det er motiverende og inspirerende å se hvordan disse selskapene tenker helhetlig og i et globalt perspektiv. Jeg tror både vi og de andre har et heftig potensial.

Gig-økonomien, der arbeidere heller ønsker fleksibilitet og å få betalt per oppgave enn å være tilknyttet en fast arbeidsplass og arbeidsgiver, er i full framvekst i store deler av verden. Over en tredjedel av amerikanske arbeidstakere er en del av gig-basert arbeid.

En av de største trendene blant arbeidstakere og arbeidsgivere globalt er at de ønsker mer fleksibilitet. Flere og flere blir en del av gig-økonomien, og færre og færre ønsker å være 100 prosent ansatt i én avdeling. Vi har utviklet en plattform som harmonerer godt med denne trenden, sier Kristiansen.

Næringsminister Iselin Nybø (V) besøkte Globus AI i slutten av fjoråret, og er imponert over hva gründerne har fått til på relativt få år.

– Jeg heier på alle som våger å starte opp og tenke stort slik som gjengen i Globus AI. Det virker som at de har en fantastisk plattform, og det er ingen begrensninger for hvor langt de kan nå, sier Nybø til Nettavisen.

Les også: Sluttet i jobben for å satse på elbilmarkedet: Tre år senere har Jonas og Kjetil ansatt over 70 personer