Kristin Harila hoppet av en toppjobb i næringslivet for å leve ut sin drøm, å klatre alle de ekstreme fjellene i verden. Nå er hun på veien igjen og de andre etappen av hennes verdensrekordforsøk, å bestige alle verdens 14 fjell over 8.000 meter innen seks måneder og seks dager, som er dagens rekordforsøk.

- Du går forbi døde personer

- I fjor så jeg fire-fem døde personer på turen opp. I år så jeg bare en person, som også lå der i fjor. Han lå nært, så jeg var redd for å tråkke på ham, men det er en del av gamet, sier Harila, da hun besøker Stavrum & Eikeland.

Se hele podkasten her:

Rekordforsøket startet 28. april i år og fjellet Annapurna, som er en del av Himalaya. 27. mai nådde hun toppen av Makalu, verdens femte høyeste fjell og hennes sjette fjelltopp på 29 dager.

Juli vier hun til fjellene i Pakistan, som avsluttes med K2 på 8.611 meter. Hun har akkurat landet i Islamabad, og til helgen vil hun komme til base campen på fjellet Nanga Parbat. Så starter akklimatiseringen med å gå kortere turer opp og ned fra base camp.

- Vi må vende oss til høyden, før vi prøver å nå toppen om rundt to uker, skriver Harila i en melding til Nettavisen.

Du kan høre ukens episode øverst i artikkelen.

I september går turen videre til Tibet, hvor de siste tre fjelltoppene skal bestiges. Går alt etter planen, vil hun bruke rundt fem og en halv måneder, som er godt innenfor den gjeldende verdensrekorden.

LES HER: – Døden er en del av gamet

HARILAS REISERUTE

FASE 1: NEPAL

Annapurna I, 8091 m, besteget 28. april

Dhaulagiri, 8167 m, besteget 8. mai

Kanchenjunga, 8586 m, besteget 15. mai

Mount Everest, 8849 m, besteget 22. mai

Lhotse, 8516 m, besteget 22. mai

Makalu, 8463 m, besteget 27. mai


FASE 2: PAKISTAN

Nanga Parbat, 8126 m, planlagt tidlig juli

Gasherbrum I, 8080 m, planlagt midten av juli

Gasherbrum II, 8035 m, planlagt midten av juli

Broad Peak, 8051 m, planlagt slutten av juli

K2, 8611 m, planlagt slutten av juli


FASE 3: TIBET

Shishapangma, 8013 m, planlagt slutten av september

Cho Oyu, 8201 m, planlagt slutten av september

Manaslu, 8156 m, planlagt begynnelsen av oktober

Når du driver med risikosport, er det viktig at du ikke er skvetten. Man kan trygt si at Harila ikke lider av dødsangst.

- Vi lever bare en gang. Hvis jeg dør, så dør jeg lykkelig. Det er greit, sier Harila til Stavrum & Eikeland.

Se hele klippet om døden her:

Girl Power

Harila er ikke alene, når hun bestiger fjellene. Hun har følge av to sherpaer, som hun vil dele verdensrekorden med. I tillegg deler hun nå og da telt med andre også, som har slått seg ned på samme steder. At private komfortsoner flyttes i løpet av turene, er helt sikkert. En gang delte hun telt med to damer og en relativt stor mann. Det buldret veldig i isblokken de hadde slått seg ned på.

- I løpet av natta tok denne store mannen handa rundt meg. Det var nok klaustrofobisk som det var. Du kan ikke ligge sånn, sa jeg, men da han svarte at han var så redd, fikk jeg dårlig samvittighet, sier Harila med et smil.

Hos Stavrum & Eikeland forteller hun mer rundt alt det praktiske, forberedelsene, turene og fjellene og hvilke som er farligst, hvor fort det fysisk er mulig å klatre alle de 14 toppene, hennes sosiale angst og om dødsangsten, om sherpaene sine og ikke minst om drivkraften, for det er ikke normalt det Harila bedriver.

Flere episoder

Her kan du høre flere episoder av Stavrum & EikelandNettavisen-podkast eller Spotify eller Apple podcasts.

Gjester har vært tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder og nåværende statsminister Jonas Gahr Støre, NRKs Fredrik Solvang, influenser Linnea Myhre, friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen, finanstopp Knut Brundtland, skipsreder Herbjørn Hansson, samt investorer som Jens Ulltveit-Moe, Jan Petter Sissener, Kristian Adolfsen, Johan H. Andresen, Reynir Indahl, politiker-nestor Gudmund Hernes, Tinder-dama Cecilie Fjellhøy, oljeanalytiker Jarand Rystad, for å nevne noen.