Gå til sidens hovedinnhold

Norske kroner fosser frem: Sterkest vekst i verden

Norske kroner slår kraftig tilbake og hadde en fenomenal utvikling i forrige uke.

Kronen nådde 20. mars sitt (foreløpige) bunnpunkt mot nøkkelvalutaene euro og dollar på nivåer man aldri trodde var mulig. Men så har det vært en markant kronestyrking.

«Kronen sterkest av dem alle i det siste», er tittelen på morgenrapporten til DNB Markets torsdag. Siden bunnivåene i mars har kronen styrket seg med ca 16 prosent mot euro og hele 20 prosent mot dollar (se grafen under). Det har vært en liten kronesvekkelse det seneste døgnet.

Vi startet forrige uke med en krone over 10,90 mot euro og 10,00 mot dollar. Torsdag morgen handles kronen til respektive 10,65 og 9,50. Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets skriver i morgenrapporten torsdag at fra mandag forrige uke og frem til i går hadde kronen styrket seg mot alle andre valutaer i verden.

- Det kommer jo an på hvilken periode man ser på, men kronen var veldig sterk i forrige uke, sier Østnor til Nettavisen Økonomi på spørsmålet om kronen var sterkest av alle valutaer.

Les også: Kronen kollapser etter oljeras - nye sjokknoteringer

Bedre stemning

- Og hva er hovedårsakene til den kraftige styrkingen?
- Det har vært en oljeprisoppgang, som henger tett sammen med bedre stemning i markedene. Det er litt mindre skepsis til å ta risiko, som har ført til børsoppgang. Det er også oppmerksomhet rundt på gjenåpning av økonomiene i verden.

Østnor trekker også frem et annet poeng: Norges Bank kjøper nå daglig kroner for 2,3 milliarder kroner, ettersom vi finansierer de massive koronatiltakene med å selge oss ned i Oljefondet. Oljefondet er plassert i utlandet, da må vi selge valuta og kjøpe kroner når vi selger oss ned.

- Vi teller ikke antall henvendelser, men når vi snakker med kundene våre, dukker de daglige kronekjøpene til Norges Bank opp hver gang i samtalene. Disse kronekjøpene utgjør en stor del av omsetningene i markedet og tydeliggjør den veldig særegne situasjonen Norge er i, sier Østnor.

Duppe tåa

- Vi kan «duppe tåa i lommeboka», mens andre nasjoner må låne penger. Det er positivt for vår valuta at vi henter hjem utenlandsformuen for å bruke penger her hjemme.

- Kronen har styrket seg mer mot dollar enn mot euro?
- Det har vært en bred dollarsvekkelse, dollaren svekker seg mot alle valutaer. Dollaren har vært en trygg havn, men dette er delvis reversert.

Les også: Gjør du dette med pengene fra rentekuttet, kan du få storgevinst (+)

Valutastrategen sier det er noe svakere volumer i markedet enn før mars, men DNB ser at det er en del aktører tilbake i valutamarkedet som igjen drar volumene oppover.

Østnor sier ingen har de eksakte tallene for den totale valutaomsetningen, men de daglige kjøpene fra Norges Bank merkes i markedet. Vi importerer også mindre varer fra utlandet under nedstengningen, spesielt innsatsvarer som norsk industri stenger. Det har lagt en del demper på valutakjøpene.

Les også: Tror kronen vil slå kraftig tilbake

Kjøper ikke nå

- Men importbedrifter prøver å treffe med vekslingene når det er billig å kjøpe utenlandske valuta. Ettersom kronen har vært så svak, ønsket de ikke å kjøpe valuta nå, sier valutastrategen.

DNB har foreløpig ikke revidert valutaprognosene, men er i ferd med å gjøre det.

- Hva blir de viktigste faktorene som påvirker kronen fremover?
- Valutakjøpene til Norges Bank drar kronen i sterkere retning, svarer Østnor.

En sterkere krone betyr isolert sett at varene vi kjøper fra utlandet blir billigere. Det blir også billigere å feriere i utlandet når det igjen åpnes opp for utenlandsreiser. Derimot blir norske varer dyrere for utlendingene, og en styrket krone kan være negativt for norske eksportbedrifter.

Over 10.000 milliarder

En kronestyrking svekker også verdien av Oljefondet, som er plassert utenlands. Men fondet holder seg fortsatt over 10.000 milliarder kroner i verdi som følge av den kraftige oppgangen på verdens børser.

I morgenrapporten skriver Østnor at oljeprisen er på helt andre nivåer nå enn bare for litt over en måned siden. Oljeprisen ligger rundt 40 dollar fatet. Oljeetterspørselen har ifølge DNB tatt seg opp raskere enn ventet etter koronakrakket tidligere i år,

Oljelagrene er ikke like overfylte som forventet, og OPEC-landene har etterlevd kuttavtalen i overraskende stor grad.

Optimisme

Dessuten har finansmarkedene valgt en optimistisk tilnærming til utfallet av krisen. Optimismen støttes av at koronasmitten virker å være under kontroll i stadig flere land og at flere økonomier gradvis åpner opp igjen.

Pessimismen om dårlige vekstutsikter kan overdreven. Og så trår regjeringene og sentralbanken til ved å låne penger og sørge for billig likviditet for å holde aktivitetsnivået oppe.

Kommentarer til denne saken