Saken oppdatert tirsdag kveld med kommentarer fra spesialetterforsker Ola Vassli.

OSLO SENTRUM (Nettavisen Økonomi): Økokrim hadde slått på stortromma med stor presseinnkalling i forbindelse med en nylig oppstartet etterforskning.

23. mars i år ble kryptovaluta til rundt 5 milliarder kroner stjålet i et digitalt angrep rettet mot spillet Axie Infinity. Utbyttet fra dette angrepet er blant de aller største kryptovalutatyverier i historien.

Her kan du videointervju med førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim om saken.

Nordmenn kan ha tapt titall millioner.

– Anslaget er i størrelsesorden 40-50 millioner kroner, sa Økokrim-sjef Pål Lønseth på en pressekonferanse tirsdag. Lønseth innrømmet på konferansen at norsk politi har altfor liten kapasitet til å etterforske saker om kryptovaluta.

Les også: Har knust krypto-våpenet - nå er det full fest for minere

750 kan være rammet

Økokrim har igangsatt etterforskning av angrepet. Det er om lag 750 personer i Norge som hadde verdier i nettspillet Axie Infinity på tidspunktet tyveriet fant sted. I så fall snakker vi om rundt 50.000-60.000 kroner per nordmann.

Spillet skal ha visse likhetstrekk med Pokemon. Man setter inn kryptovaluta i spille, og så kan man tjener på å ta det ut på ulike måter. Økokrim og FBI ønsker nå å stoppe svindlerne fra å ta ut utbyttet. FBI skal ha klart å stoppe noe av uttakene.

– Det er et spill der formålet virker å være at man samler og handler og utkjemper kamper med små, søte digitale dyr. Så har dette spillet en slags økonomi. Både spillet er blitt populært og økonomien i seg selv er blitt populært, som gjør at det har store verdier ved å bli angrepet, sier spesialetterforsker Ola Vassli i Økokrim til Nettavisen,

Det skal være muligheter for å tjene på selve spillet, en såkalt play to earn-modell. Tror det er en innsats ved å gå inn og også en innsats ved å leie ut disse dyrene og tjene noe på det.

Innenfor norsk lov

– Vi gir ikke terningkast på spill, men det virker å være et spill som er godt innenfor norsk lov. Men det er ikke spille eller selskapet bak som er interessant for oss, sier Vassli.

Økokrim er ikke sikre på at det er den nordkoreanske hackergruppen Lazarus som står bak angrepet.

– Vi konstaterer at amerikanske myndigheter mener det er Lazarus Group, som igjen er knyttet til nordkoreanske myndigheter. Ryktet går på at utbyttet kan ende opp med å finansiere masseødeleggelsesvåpen i Nord-Korea, sier spesialetterforskeren.

- Dette er isolert sett en alvorlig sak for nordmenn. Men vi har over lengre tid sett ved disse investeringsbedrageriene at det er vanskelig for oss å spore pengene.

Det finnes ingen oversikt over hvem som er berørt og har vært med i spillet. Økokrim antar at en nordkoreansk gruppe står bak svindelen. En formell etterforskning ble startet i forrige uke.

Les også: Krypto-rakett etter Biden-nyhet

Sporing

Økokrim ønsker nå å komme i kontakt med personer bosatt i Norge som er rammet av angrepet. Etterforskningen vil i første omgang omhandle å spore kryptovalutaen som ble stjålet.

Personene bak angrepet har ifølge Økokrim satt i gang en omfattende hvitvaskingsprosess . De forsøker å tilsløre og skjule hvor utbyttet har tatt veien.

I april skrev Federal Bureau of Investigation (FBI) i USA at deres etterforskning har vist at statlige aktører med tilknytning til Nord-Korea står bak tyveriet.