*Nettavisen* Økonomi.

Norske medier blør, men NRK skjermes: – Blodig urettferdig

NRK Marienlyst Jon Hustad innfelt.

NRK: På hovedkontoret til NRK er det ingen planer om permitteringer. Forfatter og journalist Jon Hustad (innfelt) mener det er blodig urettferdig. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Koronaviruset får store konsekvenser for norske mediehus - med unntak av NRK.

23.03.20 22:03

Polaris som eier 32 norske aviser har allerede begynt å permittere ansatte. Toppledelsen har også kuttet i egen lønn.

Amedia, som eier Nettavisen, har også permittert 11 ansatte. Flere aviser og medieprofiler har advart mot at det kan bli et tøft annonsemarked i tiden som kommer. Samtidig er det totalt over 225.000 personer som har søkt dagpenger hos NAV på litt i overkant av en uke.

Alt er duket til en tung tid for norsk økonomi. Inkludert norsk mediebransje.

Les mer: Bedriftene må få penger til å beholde ansatte - ikke gjøre dem arbeidsløse

– Skeiv fordeling

Forfatter og journalist i ukeavisen Dag og Tid, Jon Hustad, er bekymret for at det er privat næringsliv som tar den økonomiske støyten for koronakrisen.

– I mediebransjen er mye av inntektene nå borte, også er det offentlige representert av NRK. Det blir så skeivfordelt dette. Vi i privat sektor som har pensjonssparing har det også forsvunnet masse penger fra.

Klikk på bildet for å forstørre. Jon Hustad

URETTFERDIG: Forfatter og journalist Jon Hustad mener det er blodig urettferdig at privat sektor må bære belastningen, mens offentlig sektor går forbi uten en skramme i lakken. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

– Hver gang så er det privat sektor som må betale – gang etter gang. Det er blodig urettferdig, sier Hustad og sukker tungt.

Også samfunnsøkonom og offentlig ansatt Øystein Sjølie påpekte i en kronikk i Nettavisen at han mente offentlige ansatte burde bli med på et lønnskutt for å skjerme privat sektor.

NRK har totalt om lag 3500 ansatte over hele landet, og utgjør allerede omtrent halvparten av alle journalister i Norge. Med denne utviklingen kan det bli enda mer NRK.

Blant de ansatte er det også mange støttefunksjoner som har lite med nyhetsproduksjon å gjøre.

Les mer: Vi trenger et kollektivt lønnskutt

Artikkelen fortsetter etter målingen.

– Ingen planer om permitteringer

– Skal NRK permittere noe av staben som ikke har noe med nyhetsproduksjon å gjøre?

– Vi har i dag ingen planer om permitteringer. NRK har et særegent ansvar og beredskapsfunksjon i en krisesituasjon som denne. De nasjonale tiltakene for å begrense spredningen av viruset rammes også oss. For å opprettholde best mulig tilbud til publikum, og en løpende og omfattende informasjon til befolkningen, bruker vi nå medarbeidere på tvers av NRKs avdelinger og redaksjoner, sier markeds- og kommunikasjonssjef Christine Viland i NRK.

Klikk på bildet for å forstørre. INGEN PLANER: NRKs markeds- og kommunikasjonssjef Christine Viland sier de ikke har noen planer om permitteringer eller andre kutt.

INGEN PLANER: NRKs markeds- og kommunikasjonssjef Christine Viland sier de ikke har noen planer om permitteringer eller andre kutt. Foto: Live Tone Otterholt

– Er NRK helt skjermet ettersom inntektene deres kommer nærmest utelukkende fra en egen skatt?

– NRK har en finansieringsmodell som gir større økonomisk sikkerhet, sammenlignet med kommersielle aktører i denne helt spesielle situasjonen.

Les mer: Få kjenner de økonomiske krisene som den norske eksperten. Han har aldri sett maken til det som skjer nå

– Hva tenker dere om at andre mediehus må permittere og muligens gjøre dype kutt som konsekvens av korona, mens NRK er skjermet?

– Det gjør inntrykk på oss når våre kolleger i andre mediehus opplever stor usikkerhet, og vi håper situasjonen i markedet vil bedre seg raskt slik at vi opprettholder en sterk og bred mediebransje i Norge, sier hun.

Jon Hustad er langt fra fornøyd med hvordan dette slår ut for resten av norsk mediebransje.

– Kommersiell presse dør nå. Jeg kjenner mange som er permitterte. For slik er det i den virkelige verden. NRK kommer seg uskadd gjennom alle kriser. Utgiftene bare vokser. NRK er adelen, sier han.

– Det er aldri de som må ta konsekvensene av at økonomien blør. De bare fortsetter som før, med stadig flere og ansatte og stadig mer utstyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.