Norske milliardverdier i faresonen

BESTEMT: Muammar Gadaffi like før onsdagens tale i Tripoli.

BESTEMT: Muammar Gadaffi like før onsdagens tale i Tripoli. Foto: Skjermdump (AL JAZEERA)

Gaddafi styrer skjebnen til flere norske satsinger.

24.03.11 12:32

Det er milliardverdier som står på spill for norske bedrifter i Libya-krigen. Særlig i den norske gjødselgiganten Yara biter man negler om utfallet av krigen imot Gaddafi, men også Statoil og malingskjempen Jotun har store verdier på spill.

Investert med Gaddafi
For å investerere i Libya har regelen vært at du må ha Gaddafis regime med på laget. Et godt eksempel er Yaras satsing i den nordafrikanske staten.

Yara har nemlig en større operasjon i Libya. Det norske gjødselselskapet har en 50 prosents eierandel i gjødselfabrikken Lifeco på Libyas kyst. Samarbeidet er med Gaddafis nasjonale oljeselskap (NOC) og De libyske investeringsmyndighetene (LIA). Selskapet LIfeco er verdsatt til 450 millioner dollar, eller i underkant av 3 milliarder kroner. Yaras andel er altså halvparten av dette.

I 2010 sto dette selskapet for tre prosent av driftsresultatet til Yara, eller 460 millioner kroner.

Informasjonsdirektør Asle Skredderberget forteller til NA24 at de dro ut alle sine ansatte av fabrikken før krigen var en realitet. Det var bra. Rett etterpå pågikk det nemlig kamphandlinger med 100 kjøretøy tilhørende Gaddafi-lojale soldater på Yaras fabrikkområde.

Arvet fra Hydro
Også den norske oljekjempen Statoil har store verdier i Libya. Selskapet arvet feltene i feltene Mabruk og Marsuk etter fusjonen med Hydros oljevirksomhet.

Totalt produserer Statoil 4.200 fat olje gjennom mindre eierandeler i feltene Mabruk og Marsuk. I det sistnevnte feltet har det norske oljeselskapet 2,3 prosents eierandel, mens det er på 5 prosent i Mabruk-feltet. Hovedeierne i de to feltene er Total og det spanske storselskapet Refsol.

Statoil hadde 30 ansatte ved sitt kontor i Tripoli, hvor det kun jobbet to norske statsborgere. Resten var lokale ansatte. Informasjonssjef Bård Glad Pedersen sier til NA24 at Statoil nå er mest opptatt av sikkerheten til de ansatte. Derfor stengte de kontoret i Tripoli 21. februar, og betalte ut et forskudd til alle de lokalt ansatte. Statoil vil videre forholde seg til retningslinjene til norske og internasjonale myndigheter i landet.

Stoppet bygging
Etter flere års planlegging kom malingskjempen Jotun i gang med bygging av fabrikken sin i Libya. Opprinnelig skulle fabrikken bli ferdigstilt i 2012, men nå er byggearbeidene stoppet opp.

Selskapet har 60 nordafrikanske ansatte i Libya.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.