Norske renter blant de laveste i verden

Den norske pengemarkedsrenta er nå en av de laveste i verden. Skulle renten endres nå, burde den heller økes enn reduseres, mener Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Når Norges Banks rentemøte avholdes førstkommende onsdag, skjer det i en situasjon der den norske pengemarkedsrenta er blant verdens laveste, påpekes det i en kommentar fra Knut H. Jellum i FNH.

- Av for oss kjente land er det bare Sveits og Japan som har lavere rente, skriver han.

Han mener Norges Banks utsagn om at norske renter ikke vil ligge i forkant av den internasjonale renteoppgangen nå har slått helt igjennom i markedets renteforventninger. Norsk tremåneders pengemarkedsrente befinner seg nå på et nivå like under 1,8 prosent.

- Dermed ligger den for første gang siden 2000 lavere enn tilsvarende amerikansk rente. Helt siden i februar i år har norske tremåneders pengemarkedsrente ligget lavere enn eurorenta. Men fortsatt er det noe avstand ned til pengemarkedsrenta i Sveits og Japan, som er henholdsvis 0,6 og 0,1 prosent, påpeker Jellum.

FNH mener det neppe er noen grunn til å senke renta på det kommende rentemøtet.

- Om renta skulle endres, burde den heller økes eller reduseres. En viktig årsak til dette er sårbarheten i husholdningssektoren som kan fortsette å øke så lenge rentenivået holder seg så lavt. Virkningen av å senke ei rente som fra før er lav, er tvilsom, heter det i kommentaren fra FNH.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.