VIKA (Nettavisen Økonomi): For en uke siden kom meldingen om at Norwegian fjerner begrensningen på opptjente cashpoints gjennom fordelsprogrammet Norwegian Reward.
Så lenge Norwegian har vært under hardt press med konkurstrusselen hengende over seg, har kundene ikke kunnet bruke sine opptjente bonuspoeng. Totalt har Norwegian i Norden 4,3 millioner kunder med cashpoints til gode, hvorav 1,8 millioner nordmenn.
På spørsmål til Norwegian-sjef Geir Karlsen om hvilke signaler han vil gi til flypassasjerene fremover, svarer han:
- Først og fremst er vi veldig glade for at vi har kunnet ta bort alle restriksjonene på fordelsprogrammet. Fra 1. november er det ingen begrensninger på å bruke cashpoints. Det var veldig viktig for selskapet å få bort de restriksjonene, men ledelsen hadde en diskusjon om det var for tidlig, for flymarkedet er ikke ordentlig tilbake.
Les også: Knallpriser på flybilletter: – Man bør slå til
Dårlig samvittighet
Karlsen sier at Norwegian-kundene totalt har 2,4 milliarder utestående cashpoints. Ettersom et cashpoint er verdt 1 krone, har fordelskundene flyreiser til gode for 2,4 milliarder kroner.
Men mange kunder ville i stedet ha pengene tilbake for sine forhåndsbetalte flyreiser som ble kansellert under koronapandemien. Karlsen sier at 99,6 prosent av dette nå er tilbakebetalt.
- Men her snakker vi om kunder som i en svært vanskelig situasjon for oss valgte å ta cashpoints istedenfor å få kontanter tilbake. Vi har hatt dårlig samvittighet for dem, medgir han.
Norwegian har også forlenget utløpsdatoen på poeng fra nyttår 2021 frem til 31. desember 2022.
Les også: Å velge miljøvennlige reisealternativer koster flesk - fly slår tog ned i støvlene
Oppblomstring
Men om kundene nå kan benytte bonusopptjeningen, spørs det hvor fritt de kan reise. En oppblomstring av koronapandemien i Europa kan legge begrensninger på den oppdemmede reiselysten.
- Det kan det absolutt gjøre. Europa er jo ikke åpnet i sin helhet. Vi ser jo i visse deler av Europa at smitten blomstrer opp igjen, og det er til og med enda mer restriksjoner i enkelte land. Vi følger dette fra dag til dag ut fra den kapasiteten vi har, hvor vi velger å fly, hvor mange fly vi skal sette inn, frekvensen på flyene, osv.
- Vi er såpass realistiske at her kan det blomstre opp, men uten at det kommer en bølge, sier Karlsen.
Han og Norwegian har også fått en ny konkurrent å forholde seg til, Flyr. De har sagt at de vil dumpe prisene fra start og tilbyr ifølge hjemmesidene billetter i Sør-Norge helt ned mot 193 kroner én vei.
SAS er hovedkonkurrenten
- Hvordan merker dere konkurransen fra Flyr?
- Vi følger konkurransebildet hver eneste dag, men vår hovedkonkurrent er SAS, det er det ingen tvil om. Vi merker også prispresset fra Flyr, og enkelte ganger kriger vi med dem på pris, enkelte ganger gjør vi det ikke.
- Det samme gjør vi egentlig med SAS, selv om de ikke har konkurrert veldig mye på pris. Men nå ser vi at de i større grad gjør det fremover, sier Karlsen.
Han skal øke dagens flåte i Norwegian fra rundt 50 fly til 67-70 fly frem mot neste sommer.
- Jeg tror du vil se at vi setter inn kapasiteten likt fordelt mellom innenlandsmarkedet i Norden og fra Norden ut i Europa. Vi har 260 ruter til salgs neste sommer, og det er dit de 67-70 flyene skal fly.
Les også: Leide privatfly for å komme hjem - sendte regninga til SAS
Biodiesel
- Men frykter du økt klimapolitisk risiko for flybransjen, selv om det kommer mer miljøvennlige fly?
- Dette vil gjelde vår industri på linje med mange andre industrier. Som vi ser på det, må vi finne løsninger som gjør at vi kan ligge i forkant. Litt av problemet i dag er at det produseres altfor lite miljøvennlig flybensin i hele markedet.
- Biodrivstoff er absolutt en løsning. Det kan dagens flymotorer faktisk bruke, svarer Karlsen.
Norwegian la torsdag frem kvartalstall som viste en klar bedring, men det er fortsatt et driftsunderskudd. Det positive er at kontantstrømmen i kvartalet – underliggende innbetalinger og utbetalinger – var positive med 442 millioner kroner.
Ikke fantastisk
- Det var et nye bedre kvartal enn det vi har sett de foregående kvartalene. Topplinjen er OK, men ikke fantastisk. Vi jobber fortsatt med strukturen av driften i selskapet og den juridiske organiseringen, sa Karlsen på en presentasjon i Oslo torsdag morgen.
- Vi er ikke fornøyde med bookingen og yielden. Bookingen er ikke tilbake på nivåene fra før pandemien, men det går i den riktige retningen, og yielden i oktober var vesentlig opp, sa Norwegian-sjefen.
Yielden betyr inntekter per kilometer per passasjer. Jo høyere yield, desto bedre. I tredje kvartal var yielden til Norwegian lave 53 øre. Det er kraftig ned fra 88 øre i samme kvartal i fjor og langt lavere enn hos hovedkonkurrenten SAS.
- Vi er ikke fornøyd med yielden, men markedet er ikke tilbake. Danmark var i foregående kvartal det beste markedet, vesentlig som følge av at Danmark har åpnet opp, kommenterte Karlsen.
Les også: Bjørn Kjos prøver seg på nytt fly-eventyr
Ekstremt klare
Norwegian har altså i dag en flåte på ca. 50 fly, hvorav de eier en håndfull selv. Resten er innleide fly.
De nyeste innlede flyene kan ifølge Karlsen leies inn til en lavere kostnad enn de eksisterende. Norwegian betaler dessuten kun leie når flyene er i luften, såkalt power by the hour. Og foran høysesongen til sommeren skal kapasiteten økes med 15-20 nye fly.
- Vi fløy med full kapasitet i oktober, og vi er ekstremt klare for høysesongen neste år, men vi vil ta ned kapasiteten gjennom vinteren. Vintersesongen blir utfordrende, det er ingen hemmelighet.
Betydelig lavere
- Men vi vil se et kostnadsnivå i selskapet som er betydelig lavere i 2022 enn det vi har i dag, sa Norwegian-sjefen til de fremmøtte på presentasjonen. Den tidligere finansdirektøren tok i juni over som toppsjef etter Jacob Schram, som ikke hadde tillit av de nye storeierne.
Karlsen vil ha ned de faste enhetskostnadene i Norwegian, og da trenger han en større flåte å fordele kostnadene på.
Målet er å tilby hele 29 milliarder tilgjengelige setekilometer for passasjerene i 2022, fordelt på de 67-70 flyene. Et fly med 200 passasjerer som flyr 1 kilometer, produserer 200 setekilometer.