Norwegian går på store tap og må hente en milliard i friske penger gjennom en aksjeemisjon, samt få et nytt lån, for å holde seg flytende.

Det er andre gang i løpet av ni måneder at Norwegian må hente penger. Da nyheten om den forrige aksjeutvidelsen kom i slutten av januar, førte det til et kjempefall for aksjen.

Det er grunn til å tro at det blir et kursfall når Oslo Børs åpner opp onsdag morgen, etter den overraskende børsmeldingen fra selskapet tirsdag ettermiddag. Overraskende, fordi selskapet går langt bedre enn for noen måneder siden.

Meldingen om behov for ny kapital kom bare timer etter at Norwegian meldte at de selger seks fly som bedrer selskapets likviditet med om lag 55 milliarder dollar, drøyt 900 millioner kroner.

Samtidig viser Norwegians trafikktall for oktober at enhetsinntektene økte for syvende måned på rad. Sammenliknet med samme periode i fjor, er økningen på 6 prosent. Samtidig gikk fyllingsgraden opp med vel 2 prosent. Mye går riktig vei i omstillingen av strategien fra vekst til lønnsomhet.

Utvanning av aksjonærene

Men slike nødlån er veldig dårlig nytt for selskapet og er noe selskap prøver å unngå hvis overhodet mulig, ettersom det er et tegn på at selskapet har problemer. Samtidig blir de nåværende aksjonærene vannet ut gjennom at man lager nye aksjer. Slik blir eierandelen til dagens eiere mindre enn før.

Norwegian-aksjen har falt kraftig det seneste året, men kursen har stabilisert seg de seneste ukene (se grafen under):


Gründer og storeier Bjørn Kjos må dermed trolig finne seg i å bli ytterligere vannet ut hvis han ikke skyter inn betydelig nye pengebeløp i selskapet. Kjos og familien har allerede fått eierandelen sin redusert fra nesten 30 prosent til 13 prosent, som følge av to tidligere såkalte aksjeemisjoner.

Taper penger

Dette nye tiltaket skyldes at Norwegian taper penger på mange fronter.

Les også: Ryanair med stikk til Norwegian: - Gud hjelpe oss

- Til tross for våre tiltak, som viser godt resultat, påvirker likviditeten vår av flere eksterne faktorer, sier Geir Karlsen, fungerende konsernsjef i Norwegian.

Han viser blant annet til kostnader ved å leie fly på grunn av problemene hos flyprodusenten Boeing og deres underleverandører.

- Motorproblemene knyttet til vår 787 Dreamlinere og at 737 Max-flyene måtte settes på bakken har gitt oss en ekstrakostnad på 1,5 milliarder kroner i kostnader til leie av fly og mannskap, sier Karlsen i en melding.

Frykter konkurs

På toppen av dette har Norwegian slitt med å få utbetalt pengene før avreise når folk forhåndsbestiller reise med kredittkort. Det skyldes at mange flyselskap har fått konkurs den siste tiden.

Såkalte kredittkortinnløsere har dermed vært forsiktige med å utbetale penger til flyselskaper som Norwegian i frykt for at de også skal gå konkurs.

- Dette har vært en utfordring for kontantstrømmen vår, men vi har nå vi fått nye innløsere på plass, sier Tore Østby, direktør for strategisk utvikling i Norwegian, til Nettavisen.

Les også: Oppleves som svindel fra Norwegian når de lopper folk for penger ved gaten

På toppen av dette er dette ikke første gang Norwegian må hente penger. Så sent som i januar hentet Norwegian tre milliarder kroner i januar i år og 1,5 milliarder kroner i mars 2018.

Henter milliard

I denne runden vil Norwegian utstede aksjer tilsvarende 20 prosent av den nåværende aksjekapitalen.

I børsmeldingen tirsdag ettermiddag opplyser det børsnoterte flyselskapet at de vil utstede inntil 27,25 millioner nye aksjer. På dagens kursnivåer tilsvarer det en drøy milliard kroner.

Les også: Sissener advarer om Norwegians gjeld

I tillegg skal det utstedes et obligasjonslån som kan gjøres om til aksjer. Dette lånet er på 175 millioner dollar, drøyt 1,6 milliarder norske kroner.

Hvis denne kapitalinnhentingen går i orden, er Norwegian fullt ut finansiert ut 2020. og sikrer arbeidskapitalen gjennom vintersesongen. En slik finansiering vil også sørge for at Norwegian ikke bryter lånebetingelsene som er satt av bankene.

Norwegian hadde rekordresultat i tredje kvartal, men trenger altså likviditet. Og selskapets egne midler - egenkapitalen - er svært lav. Långiverne i to store obligasjonslån har gått med på å forlenge betalingsfristen. Det ene lånet hadde forfall i desember.

Men Norwegian opplyser i børsmeldingen at til tross for en del tiltak og gode resultater, er det flere eksterne faktorer som har påvirket selskapets likviditetssituasjon negativt.