Styret i Norwegian besluttet den 20. juni å avslutte Jacob Schrams periode som konsernsjef, skriver selskapet i en pressemelding.

Schram får en gigantisk fallskjerm når han går fra jobben. Han har ni måneders oppsigelsesfrist, noe som vil gi han 5,25 millioner kroner i lønn frem til mars 2022. Ved siden av det har han rett til en sluttpakke tilsvarende 15 måneders grunnlønn, som blir et beløp på 8,75 millioner kroner, basert på lønnen til Schram for 2020.

Schram ligger dermed an til å få hele 14 millioner kroner fra Norwegian i tiden fremover.

– Styret har forsøkt å redusere sluttvederlaget for å gjenspeile utfordringene luftfarten står overfor, men lyktes ikke å komme til enighet om dette, heter det i pressemelding.

Les også: Flyr dumper prisene fra start: - Vil vise seg frem

Nettavisen har vært i kontakt med styreleder, Svein Harald Øygard om oppsigelsen.

– Vi skal restarte Norwegian og da var Karlsen et naturlig valg, sier Øygard i en telefonsamtale med Nettavisen.

Geir Karlsen er utnevnt til ny konsernsjef i Norwegian Air Shuttle ASA. Utnevnelsen gjelder fra 21. juni 2021.

– Når det først skal skje og vi har en person som er klar, kan det like gjerne skje med en gang, konstaterer Øygard.

Les også: Småaksjonærene i Norwegian går på kjempesmell igjen

Karlsen har lang fartstid innen bransjen og har vært finansdirektør i selskapet siden april 2018.

– Jeg er glad for å kunne meddele at Geir Karlsen har akseptert styrets forespørsel om å tre inn i rollen som konsernsjef i Norwegian. Karlsen har ledet en vellykket finansiell rekonstruksjon av Norwegian, og han har den kompetansen, fokuset, tilliten og engasjementet som gjør ham til den beste konsernsjefen for Norwegian, sier Svein Harald Øygard, styreleder i Norwegian.

Karlsen vil få en lønn på 4,5 millioner kroner og en bonusordning knyttet til oppnåelse av målene i forretningsplanen for de to kommende årene. I tillegg får han aksjeopsjoner basert på aksjekursen ved børsslutt 21.06.2021.

– Vi har valgt Karlsen fordi han har gjennomført et finansielt mirakel under koronaen. Det har også Schram sagt, påpeker styrelederen til Nettavisen.

Karlsen har tidligere vært fungerende konsernsjef fra juli til desember i 2019 før Schram overtok. Nettavisen spurte hvorfor Karlsen ikke allerede da ble utpekt som konserndirektør.

– Jeg kom inn i styret i 2021, sier Øygard.

Styrelederen vil ikke kommentere på om det er han som har pushet forslaget og sier til Nettavisen at dette har vært en felles beslutning.

Les også: Lykkerusen i Norwegian ga seg: – Trenger mer penger

Den nye konsernsjefen ser fram til de nye utfordringene.

– Jeg er takknemlig for tilliten som styret har vist meg, og jeg ser frem til å fortsette i Norwegian i den nye rollen som konsernsjef. Det viktigste for oss i tiden fremover blir å øke lønnsomheten i lavpris-segmentet, og å tiltrekke oss nye og eksisterende kunder i alle de viktigste markedene våre. Norwegian er godt posisjonert i markedet etter den finansielle rekonstruksjonen av selskapet, og vi har en sterk merkevare, populære produkter og tjenester – og ikke minst et lag bestående av erfarne kolleger, klare for å kjempe om hver eneste kunde, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Les også: Rørt Norwegian-sjef: - Vi har skrevet norgeshistorie

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs betegner avgjørelsen fra styret som en overraskelse.

– Men vi ser jo at styret tar grep og Geir Karlsen har jo vært han som har frontet Norwegian under krisen og hovedarkitekten bak redningspakka, sier Elnæs til Nettavisen.

Han ser samtidig fingeravtrykkene til Norwegians nye storeier, John Fredriksen, på beslutningen.

– Eierne ser nok etter de egenskapene som Karlsen har for å skape avkastning, og Fredriksen-systemet er tydelig på hvem de har tillit til. Det står også i pressemeldingen. Det er avgjørende for Fredriksen. Tilliten ligger hos Karlsen snarere enn hos Schram, sier han.

Karlsen var finansdirektør under Bjørn Kjos, før han så overtok for Norwegian-gründeren på midlertidig basis, før Schram overtok som toppsjef. Karlsen fortsatte da som finansdirektør.

– Jeg tror styret og eierne ser at Geir Karlsen har levert utrolig gode resultater gjennom krisen og dermed så de han som den som er mest naturlige til å videre å drive de videre mot lønnsomhet, sier Elnæs.