Flere SAS-fly kan bli stående på bakken om SAS ikke blir enige med pilotene før fristen går ut natt til fredag. Tusenvis av passasjerer og omkring 70 prosent av flytrafikken kan rammes om partene ikke er enig ved fristen eller fortsetter på overtid.

Onsdag skriver DN at rivalen Norwegian skrur prisene opp på reiser fra fredag til mandag. DN skriver at kun dyreste prisnivå er tilgjengelig innen hver kategori på hovedrutene, som mellom de store byene i Norge. I tillegg er det kun mulig å kjøpe ikke-refunderbare billetter.

- Ikke reisegaranti for SAS

Nettavisen har vært i kontakt med informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nilsen, som påpeker at prisene går opp med etterspørselen.

- Prisene styres som alltid - og i alle bransjer - av tilbud og etterspørsel, og akkurat nå opplever vi noe økt etterspørsel på enkelte avganger, skriver han i en sms til Nettavisen.

Til DN sier han følgende om praksisen med å fjerne de fleksible billettene:

- Vi vil at de som ønsker å reise faktisk får muligheten til det. Tidligere har SAS-reisende som frykter streik bestilt «Flex»-billetter, men kansellert billetten i det øyeblikket streiken er avverget. Vi ønsker selvfølgelig alle velkomne om bord, men ønsker ikke å fungere som reisegaranti for SAS-kunder. Da sitter vi igjen med tomme seter, tapt omsetning og skuffede kunder som kunne ha fått plass, sier han.

Administrerende direktør Per Arne Villadsen i reisebyrået Berg-Hansen sier til DN at praksisen blir stadig vanligere.

- Jeg opplever ikke at det er ren spekulasjon av Norwegian. Man vil unngå å sette seg i en posisjon hvor man taper store penger. Mange av våre kunder booker dobbelt opp likevel, så man er sikker på å få reist, sier han.

Mekling i Norge

Onsdag startet innspurten på meklingen i Norge. Partene møtes hos Riksmekleren.

Pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group. Gruppen omfattes av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

Skogvang i Parat understreket at pilotene står samlet, og blir det en løsning kommer den samtidig for alle land.

I tillegg til lønnskrav står striden om blant annet forutsigbarhet knyttet til vaktlister og frihelger. Dessuten har SAS ifølge fagforeningene, sagt opp to avtaler om karriereutvikling, ansiennitet og rollefordeling på forskjellige vakter.