Nettavisen.Økonomi. skrev onsdag at inntil 15.000 nordmennrisikerer en gigantsmell i Norwegian hvis de ikke benytter tegningsrettene i Norwegian.

Alle som var aksjonærer i Norwegian ved børsslutt 19. februar har mottatt to tegningsretter per aksje i det børsnoterte flyselskapet. Retten til å selge tegningsretter falt bort ved børsslutt 6. mars. Fristen for å tegne seg i den pågående aksjeutvidelsen går ut fredag 8. mars kl 16.30.


Det dobbelte

En tegningsrett har en verdi på 30 kroner, mens Norwegian-aksjen torsdag handles til snaue 62 kroner per aksje. Det er litt i overkant av verdien av de to tegningsrettene. Daglig leder Kristin Skaug i Aksje Norge er krystallklar på hva hun anbefaler alle de 15.000 småaksjonærene å gjøre:

- Det slo meg at veldig mange småaksjonærer ennå ikke har benyttet seg av disse tegningsrettene. Da brenner man penger hvis man ikke bruker rettene, spesielt fordi man føler man ikke har råd til å bruke mer penger på Norwegian, sier Skaug til Nettavisen.Økonomi.

- En mulighet er å tegne seg for to nye aksjer til 30 kroner per tegningsrett og samtidig selge sin nåværende aksjebeholdning i Norwegian til 62 kroner per aksje i markedet. På den måten får du to aksjer for aksjekursen av en i dag.


Usannsynlig fall

- Et annet poeng er at de som velger ikke å benytte seg av tegningsrettene, må tro på et fall i Norwegian-aksjen ganske snart på 50 prosent, sier Skaug om verditapet som kan oppstå.

Sagt på en annen måte: Velger du ikke å delta i aksjeutvidelsen, er det i prinsippet det samme som at du tror verdien av Norwegian skal halveres i løpet av kort tid. Tapet blir like stort, men et verdiras på 50 prosent i løpet av så kort tid er normalt usannsynlig.

Utvanning

- De som ikke deltar i emisjonen, gir bort nesten 50 prosent av dagens verdier, som er unødvendig, advarer Skaug. Det er utvanningseffekten hun sikter til, to nye aksjer skal trykkes opp for hver eksisterende aksje.


Men det er kort tid på å bestemme seg, fristen er altså fredag 8. mars om ettermiddagen, når børsen stenger. Er du usikker på hva som er lurt for deg, anbefaler Skaug å ringe megleren din.

- Har du ikke muligheten til å tegne deg elektronisk, kan du gjøre dette via DNBs telefon til meglerbordet. Alt håp er derfor ikke ute for disse aksjonærene, men jeg vil advare mot å bruke Posten. Du kan ikke stole på at den nå rekker frem i tide, sier Skaug.