Gå til sidens hovedinnhold

Norwegian søker konkursprosess i Irland

All handel av Norwegian-aksjen ble stoppet kl 13.39. Nå kommer beskjeden om at selskapet vil ha konkursprosess i Irland for flere datterselskaper.

Norwegian bekrefter onsdag at selskapet har besluttet å konkursbeskyttelsesprosess i Irland for flere datterselskaper. Det vil gjelde datterselskapene Norwegian air International Limited (NAI) og Arctic Aviation Assets DAC (AAA).

Denne prosessen betyr at selskapet får beskyttelse mot store pengekrav mens selskapet forsøker å redde økonomien.

De som har penger til gode i Norwegian, er i hovedsak flyleasingselskaper, obligasjonseiere og andre mindre kreditorer.

Eies fra Irland

I børsmeldingen som er sendt ut onsdag ettermiddag sier selskapet at det har valgt en irsk prosess fordi flyene eies i Irland. Prosessen kan ta fem måneder.

Norwegian fikk for en drøy uke siden beskjed om at regjeringen ikke ville gå inn med midler i selskapet. Norwegians pengesekk er i ferd med å gå tom, midlene tar slutt i vinter.

På tross av flere prosesser hvor gjeldskrav er gjort om til egenkapital i selskapet, står fortsatt Norwegian med omtrent 48 milliarder kroner i rentebærende gjeld. 25 milliarder kroner er knyttet til leasingsforpliktelser for fly i Irland.

Les også: Solberg og Vedum i klinsj om Norwegian

Advarte i fjor

Det henger et konkursspøkelse over Norwegian, etter at ni av ti passasjerer er borte. Konkurs var et tema allerede i fjor høst før pandemien satte inn, som følge av den skyhøye gjelden i selskapet. Investor og forvalter Jan Petter Sissener kom med en advarsel i september i fjor.

Norwegian-aksjen har de seneste dagene vært satt til observasjon, det vil si at investorene må være særlig på vakt.

Aksjen var kraftig ned på morgenen, men hentet seg inn igjen fra 11-tiden (se grafen under).

Kommentarer til denne saken