Gå til sidens hovedinnhold

Norwegian stuper på børs - aksjen halvert

Norwegian-aksjen var på det meste ned 50 prosent torsdag, men har senere hentet seg noe inn igjen.

Oslo Børs innførte børspause i aksjen fra morgenen, men etter at handelen ble åpnet igjen, noteres aksjen til 10,55 kroner. Sluttkursen onsdag var 20,69 kroner (se grafen under). Kl 11.25 var kursraset redusert til 43 prosent, men ved 15.45-tiden var aksjen ned 49 prosent.

Torsdag er første børsdag med det nye antallet aksjer i markedet, hele 700 millioner. Det er derfor langt flere eiere å dele verdiene på, som forklarer det kraftige fallet.

Markedsverdien av Norwegian ved børsslutt onsdag var 875,2 millioner kroner. Det var ut fra sluttkursen på 20,69 kroner per aksje og ca. 42,3 millioner aksjer ute i markedet.

Les også: Redningsplan i boks: Nå kan Norwegian endelig juble

Selger

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sa dette om børsraset på TV2s økonomisending torsdag:

- Det vi ser, er at mange selger aksjene. For de som betalte 6,26 kroner i emisjonen, har kursen om ikke doblet seg, så er det ikke langt unna.

Det skal ytterligere noen aksjer ut i markedet, så da blir det enda flere eiere å fordele verdiene på.

I går var det stor markering hos Norwegian og feiring av at restruktureringsplanen endelig er over. Konkursspøkelset er fjernet. Et nytt og slankere Norwegian er på plass, der selskapet siden slutten av 2019 har kvittet seg med over 60 milliarder kroner i gjeld.

Prisen for restruktureringen er at de eksisterende eierne er blitt kraftig utvannet gjennom kapitalinnhentingen på 6 milliarder kroner.

Les også: Nå haster det for hundretusener av Norwegian-kunder: Kan gå glipp av millioner

Kjøpt på bunn?

De største eierne i Norwegian nå er ringreven John Fredriksen, som trolig har prøvd seg med bunnfiske i Norwegian. Norges rikeste (ja da, han er utflyttet) person eier nå nesten 20 prosent av flyselskapet, 140 millioner aksjer. Denne andelen vil falle noe.

Nest største eier er Sundt AS med 17,5 prosent. Det er et investeringsselskap som eies av barna til den avdøde skipsrederen Petter C.G Sundt (Bergesen d.y).

Folketrygdfondet eier snaue 7 prosent av Norwegian. Disse investorene fikk altså kjøpt aksjer i kapitalutvidelsen til 6,26 kroner.

Gjeldssanering

Norwegian har gjennom den tøffe restruktureringsprosessen siden slutten av 2019 lykkes med å redusere gjelden med om lag 63-65 milliarder kroner. Netto rentebærende gjeld ligger ifølge finansdirektør Geir Karlsen på 0.

Flåten er tatt ned fra 156 til 51 fly, og det er kansellert ordre med de to store flyprodusentene Boeing og Airbus. Det betyr at investeringsforpliktelser for 85 milliarder er borte. Det er altså hentet inn 6 milliarder i ny egenkapital.

Videre har Norwegian forhandlet og signert avtaler for fire fly de skal eie selv og 44 som skal leies inn. Ytterligere tre fly skal inn.