*Nettavisen* Økonomi.

Norwegian tar av på børsen

OPPTUR: Norwegian-sjef Bjørn Kjos kan glede seg børsoppgang. Foto: (NTB scanpix)

Tapte to milliarder kroner før skatt i første kvartal, og varsler gigantsmell fra Max-flyene. Likevel stiger Norwegian kraftig på børsen.

25.04.19 15:00

Norwegian er opp 8,4 prosent på børsen torsdag etter å ha lagt frem tall.

Norwegian taper fortsatt store penger, men flyselskapets driftsinntekter og driftsresultat var bedre.

- Resultatet kom inn som forventet, men det viser også at årets tre første måneder fremdeles er trøblete for Norwegian, en situasjon som selskapet deler med mange andre flyselskap. Lyspunktet er at enhetskostnadene går ned, fordi det er på kostnadssiden at Norwegian kan gjøre grepene som eventuelt vil skape overskudd på årsbasis, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair i en epost til Nettavisen.

Tungt

Driftsinntektene økte 14 prosent til 8,0 milliarder kroner, mens driftsresultat var negativ med 1,4 milliarder kroner, mot 2,2 milliarder kroner i samme kvartal året før.

Men på den andre siden var resultat før skatt negativ med 2,0 milliarder kroner, mot -515 millioner kroner i samme kvartal i 2018.

Bjørn Kjos varsler dessuten at Norwegian vil sitte med en regning på 500 millioner kroner som følge av problemene med Max-flyene.

Elnæs sier at Norwegian fortsatt har en vei å gå fremover.

- Det er lite rom for å øke billettprisene, konkurransen er for intens til det, men ved å øke frekvensen på flyruter mellom destinasjoner hvor det er høyt reisevolum, for eksempel London-New York, vil Norwegian komme inn på nye segment i markedet.

Negativ

Kundene kan imidlertid trøste seg med at punktligheten ble betydelig forbedret dette kvartalet fra 73 prosent av flyene i tide i fjor til 81,3 prosent i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

STIGER. Norwegian er markant opp på børsen torsdag. Foto: Infront

- Vi ser en positiv utvikling på flere områder dette kvartalet, til tross for 737 MAX-problemene. Vi har iverksatt en rekke tiltak for å forbedre lønnsomheten ved å redusere kostnader og øke omsetningen, sier Bjørn Kjos i en melding.

Max-problemer

I mars ble selskapets 18 Boeing 737 MAX-fly satt på bakken. Selskapet skiver at de har slått sammen flygninger og tilbudt kunder alternative avreisetidspunkt på andre Norwegian-flyvninger. De vil også leie inn fly for å erstatte de som er ute av trafikk.

- Våre dyktige medarbeidere har jobbet dag og natt for å finne gode løsninger for passasjerene. De vil fortsette å gjøre alt i sin makt for å sørge for at alle flyvninger går som planlagt, uavhengig av hvor lenge MAX-flyene er ute av drift, sier Kjos.

- Vi har hatt produktive møter med Boeing hvor vi har diskutert hvordan vi skal manøvrere oss gjennom problemene som MAX-situasjonen påfører Norwegian, sier Kjos.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.