Gå til sidens hovedinnhold

NRK: 17 milliardprosjekter er blitt seks ganger dyrere

17 milliardprosjekter fra ulike sektorer er i gjennomsnitt blitt seks ganger dyrere enn da forslagene ble lagt fram, viser en gjennomgang NRK har gjort.

Seniorforsker Morten Welde ved NTNU sier til kanalen at han frykter politikerne tar stilling til urealistiske prisanslag.

Les også: Denne sjefen har droppet krav om arbeidstid for alle ansatte: Jobber som de vil (+)

– Det er et demokratisk problem. Stortinget kan ha besluttet videre planlegging på sviktende grunnlag. Vi risikerer å gjennomføre prosjekter som samfunnet i prinsippet taper penger på, sier Welde.

Les mer

Senterpartiet raser i ny måling - Frp og Ap går fram: - De serverer floskler

Torsdag skrev NRK at den beregnede kostnaden for dobbeltspor mellom Moss og Halden har økt fra 3 milliarder kroner i 1990 til 54 milliarder. Her har ambisjonene blitt større, kostnadene høyere og kravene til sikring strengere. Dårligere grunnforhold enn antatt gjør prosjektet så dyrt at det er usikkert om det blir bygging.

Les mer

Ap-politiker har levert uriktige reiseregninger til Stortinget i minst fire år

Samferdselsminister Jon Georg Dale dro i nødbremsen da prisen for byggingen av Østfoldbanen skjøt i været og ba Jernbanedirektoratet om å lete etter billigere måter å bygge jernbanen på. Fredag skulle svaret kommet, men det er nå utsatt til over nyttår.

Les mer

Folket har talt: Superveien E39 vinner Sløseriprisen 2018

– Vi kan ikke fortsette en trend der et prosjekt skulle koste 7–8 milliarder og så plutselig koster tett oppunder 30, sier Dale til kanalen.

Han viser til at regjeringen har gjennomført flere nødvendige reformer og trekker særlig fram det statlige aksjeselskapet Nye Veier, som han mener har gjort erfaringer som andre sektorer kan ha nytte av.

Fenomenet med overprisede prosjekter er også kjent fra andre sektorer.

– Hvis vi diskuterer og planlegger ut fra sviktende forutsetninger, så kan politikerne bli ført bak lyset. Hvis vi planlegger med for lave kostnader, så vil vi ikke bli i stand til å gjennomføre alle prosjektene vi har planer for, sier Welde til NRK.

(©NTB)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?