Programleder Fredrik Solvang skriver på Instagram at de avlyser kveldens tenkte tema om å debattere hijab.

– Vi har fått så mange tilbakemeldinger om at det ikke er relevant eller greit å debattere hijab i lys av Iran-demonstrasjonene, at vi ikke går videre med planleggingen fram mot kveldens Debatten, skriver Solvang på sosiale medier.

Solvang henviser til fungerende redaksjonssjef Gunnhild Viken for en ytterligere forklaring. Den er en annen en programlederens. Hun sier til Nettavisen er temaet hijab er lagt til side fordi de ikke kom i mål journalistisk sett, ved at de ikke fikk tak i de paneldeltakerne de gjerne ville ha med.

– Det skjer rett som det er at vi endrer temaet som var planlagt dagen i forveien, sier Viken til Nettavisen.

– Hvorfor kom dere ikke mål?

– Det skyldes en rekke forhold, men vi fikk ikke tak i de kildene vi vil ha for å belyse temaet så godt som vi ønsker, som at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er i utlandet.

– Når fikk dere vite det?

– Det vet jeg ikke eksakt, men det er ikke noe dramatikk i dette. Temaet er forkastet for i kveld, men det betyr ikke at det ikke kan komme opp igjen.

– Nei, vi har ikke berøringsangst

Solvang skriver at det er kommet mange tilbakemeldinger. Viken sier at dette beror på at mange har feiloppfattet det planlagte temaet i debatten:

– Noen har tenkt at det skal handle om hijabbruk i Norge. Debatten skulle handle om hijabens rolle i det iranske opprøret og om Vestens rolle i denne situasjonen. Hva skal Vesten skal gjøre - er det for eksempel støtte til revolusjonen om norske damer kaster hijaben? Men vi har ikke fått på plass panelet som skal til for å dekke dette. Dette skjer hele tida med Debatten, at vi må skifte et planlagt tema.

Utenriksministeren ville vært naturlig å ha med i en slik debatt, mener Viken. Hun sier til Nettavisen at Solvangs instagrampost derfor ble litt kjapp og upresis, og ønsker å nyansere:

– Det er en del av en sånn debatt om Iran hva som er hijabens rolle. Jeg skjønnner at noen kan tenke at vi har fått berøringsangst, og at posten til Fredrik kan ha blitt oppfattet sånn, men det har vi overhodet ikke og vi kommer gjerne tilbake til dette temaet. Samtidig kan jeg ikke si nå akkurat når det blir, fordi det plutselig skjer noe i nyhetsbildet som gjør at vi må snu om på planene.

– Berøringsangst

Debatten får kritikk for å gå bort fra det omstridte temaet. I et innlegg reagerer Nettavisen-skribent Sarah Gaulin på det hun mener er et tegn på berøringsangst.

Les her: Har vi kanselleringskultur? Ja! Har vi berøringsangst? Ja!

Samfunnsdebattant og Nettavisen-skribent Kjetil Rolness reagerer kraftig på at Solvang ikke mener det er relevant å diskutere tildekning av kvinner i lys av Iran-demonstrasjonene.

«Man tror knapt det man leser. NÅR skulle det være på sin plass å debattere hijab om ikke nettopp nå, i lys av Iran-demonstrasjonene?» skriver han på Facebook.

«Dette vil selvfølgelig bare fyre opp hijabdebatten. Og debatten omkring medienes berøringsangst. Er det slik at statskanalen ikke lenger tør å ha debatten om ømtålige emner som blir debattert alle andre steder? Er det aktivister som skal bestemme innholdet på NRKs sendeflater?» fortsetter Rolness.

Ingen trusler

Viken i NRK forklarer at redaksjonen hver dag jobber ut fra en «tentativ plan» og at der vant til å snu seg raskt ved behov.

Har det kommet noen trusler eller advarer til temaet hijab?

– Nei, avviser hun raskt.

Hva blir så kveldens tema?

– Det blir det nye strømstøtteordningen som det ble enighet om mandag.