Gå til sidens hovedinnhold

NRK: Bomsjef hyret eks-kollega som konsulent - betalte millionhonorar uten anbud

Fjellinjen-direktør Anne-Karin Sogn betalte to millioner i honorar til tidligere kollega uten anbud.

Norges største bomselskap Fjellinjen, som er eid av Oslo Kommune og Akershus Fylkeskommune, skal ha tidoblet konsulentbruken på to år.

En av de største utgiftspostene var toppsjefen Anne-Karin Sogns nære eks-kollega, som ble hyret inn uten anbud, det skriver NRK.

Konsulenten som ble hyret inn er Karen Johanne Strømstad, som fra 2000 til 2007 var kommunikasjonssjef for Sogn i Telenor-systemet.

- Hun har jobbet for meg tidligere, så vi har gode relasjoner i arbeidslivet. Men vi er absolutt ikke omgangsvenner. Det har vi aldri vært. Hun er en jeg stoler på, sier Sogn til NRK.

Les også

Fabian Stang sier han vil lenke seg fast for å stoppe MDGs sykkelvei

Fakturerte to mill. uten anbud

NRKs gjennomgang viser at Strømstad i årene 2017 og 2018 skal ha jobbet fulltid for Fjelllinjen.

Ifølge statskanalen skal Strømstad på det meste ha fakturerer 280.000 kroner i måneden for sine tjenester, i flere andre måneder fakturerer hun for 225.000 kroner.

Videre kommer det frem at Strømstad på knapt ett år har fakturert Fjellinjen for til sammen 1,9 millioner kroner. Penger som dekkes inn av bilistenes bompenger i hovedstaden.

Strømstad avviser til NRK at hun har gitt en bekjent to millioner kroner.

- Nei, det har jeg ikke. Hun har fått den kontrakten som du ser, men det er ikke slik at jeg hyrer inn venner og bekjente. Det er ikke min måte å jobbe på, sier Sogn til NRK.

- Naturlig med anbudsprosess

Karen Johanne Strømstad mener kontrakten burde vært ute på anbud, men sier til NRK at hun ikke trodde oppdraget skulle få et så stort omfang.

- Hadde vi visst den gangen det vi vet i dag om behovet, så ville det vært naturlig med en anbudsprosess, sier Strømstad til statskanalen.

Også hun avviser at hun har privat kontakt med Fjellinjen-direktøren.

- Vi har truffet hverandre opp gjennom årene. En kaffe innimellom, snakket om hverandres arbeidssituasjoner og utvekslet erfaringer. (...)Vi har hatt en arbeidssosial kontakt, fortsetter Strømstad til NRK.

Les også

Den danske oljegigantens snuoperasjonen: - Vi er CO2-nøytrale i 2025

- Er ulovlig

Advokat Marianne Dragsten i advokatfirmaet Vaar mener konsulentavtalen er ulovlig.

- Dette mener jeg er i strid med regelverket. Alle anskaffelser over 100.000 kroner skal det være konkurranse om, og er det over 1,3 millioner kroner så skal det også være en formell kunngjøring. Det har det ikke vært her, sier Dragsten til NRK.

Etter at statskanalen var i kontakt med Fjellinjen om saken, har selskapet nå valgt å avslutte konsulentbruken.

«Vi gjør mange anskaffelser hvert år og er svært opptatt at disse gjøres etter regelverket. Denne avtalen har ikke vært anskaffet korrekt og det beklager vi. Slikt skal ikke skje hos oss. (...) Anne-Karin Sogn og Karen Johanne Strømstad har jobbet sammen tidligere, men har ingen relasjon utover dette. Avtaleforholdet mellom Fjellinjen og Karen Johanne Strømstad er nå avsluttet.»

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken