OSLO (Nettavisen): NRK har over tid sett på alternativer for å flytte hovedkontoret vekk fra Marienlyst i Oslo. Nå blir tomta solgt til en minimumspris på 3,75 milliarder kroner til selskapet til en av Norges aller rikeste menn, Johan H. Andresen (58).

Den endelige prisen vil avhenge av hva slags regulering det blir for området, med andre ord hvor høyt tomta kan utnyttes.

- Vi forholder oss til planprogrammet som ble fastsatt i juni 2019 og ser fram til å videreføre arbeidet med regulering, medvirkning og det brede samarbeidet en slik utvikling krever, sier Johan H. Andresen ifølge en pressemelding fra Ferd.

Ifølge en pressemelding fra NRK onsdag skal salget sikre finansieringen av en ny tomt og bygg for NRKs hovedredaksjon.

Kontor for 2000 NRK-ansatte

Tomta på Marienlyst ligger sentralt på Majorstuen i Oslo hvor rundt 2000 NRK-ansatte har kontorer. Etter etableringen av NRK i 1933 hadde de kontorer i Oslo sentrum.

I 1938 ble det bestemt at det måtte bygges nytt for å huse NRKs store redaksjon. Andre verdenskrig gjorde at byggeprosjektet ble forsinket, og det som ble døpt «Kringkastingshuset» sto ferdig først i 1950.

Men snart er eventyret over, og NRK skal finne nye lokaler.

Les også: Vil bytte ut Oslo fengsel med NRK

- Stolte og ydmyke

- Vi er glade, stolte og ydmyke overfor den oppgaven vi nå står overfor. Vi skal skape en bydel som forener NRKs historie, kunnskapsmiljøene ved Universitetet på Blindern og Oslos behov for å bli grønnere, mer skapende og inkluderende by, sier styreleder Johan H. Andresen i Ferd, ifølge pressemeldingen.

NRK på tomtejakt

Ifølge NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var det Ferd som hadde det beste tilbudet.

– De hadde det totalt sett beste tilbudet. Kontrakten med Ferd gir oss den tiden vi trenger for å finne den best mulige tomten for NRK og et godt økonomisk grunnlag for etablering av et nytt bygg, sier Eriksen.

Ifølge NRK er ambisjonen å finne og kjøpe en ny tomt i løpet av inneværende år.

– Vi håper å ha det klart i løpet av inneværende år, men det viktigste er at vi finner den aller beste tomten for NRK. Derfor skal vi skynde oss langsomt og vurdere alle aktuelle alternativer grundig før vi bestemmer oss, sier Eriksen.

Les mer: Hans-Wilhelm Steinfeld med hudfletting av media idet han bytter jobb