*Nettavisen* Økonomi.

NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft

 

VÅTERE NORGE GIR MER VANNKRAFT: Klimaendringene vil gjøre at det bare vil bli våtere og våtere framover. Det får positive følger for norsk vannkraftproduksjon – og har allerede fått det. Illustrasjonsfoto: Kraftig regnvær i Kristiansand mai 2019. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Ekstra nedbør grunnet klimaendringer vil i år medføre at norsk vannkraftproduksjon øker. Strømmen vil dekke årsforbruket til 175.000 husstander, anslår NVE.

17.10.19 06:05

Det er Klassekampen som legger fram tallene fra Norges Vassdrags -og energidirektorat (NVE) sine analyser av det nordiske kraftmarkedet fram mot 2040.

Klimaendringene vil gjøre at det bare vil bli våtere og våtere framover, og det vil få følger for norsk vannkraftproduksjon – og har allerede fått det.

Nedbøren klimaendringene har medført i 2019, har gitt en ekstra vannkraftproduksjon på 3,5 terawattimer i år, som ville gitt 175.000 husstander strøm i ett helt år. Skulle vindmøller på land dekket samme behovet, måtte man hatt 400 stykker.

Les også: Er du bekymret for klima og dyr strøm? Her er noen gode nyheter i høstmørket

På lengre sikt anslår NVE at det kommer til regne så mye mer at den årlige veksten i nordisk vannkraftproduksjon kan øke til hele 12 terawattimer, hvorav 11 i Norge, fram mot 2040. Anslaget er imidlertid på 6,3 terawattimer ekstra vannkraft.

Utgangspunktet for beregningene for klimaeffekten på vannkraft er at verden blir i snitt 4,5 grader varmere i 2100, noe som er sannsynlig, men dystert.

Les også: Oslos klimastrategi er egoistisk og krever vindmøller i fjellet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.