Regjeringens strømstøtte varer i utgangspunktet fram til mars, men strømkrisen kommer til å vare i lengre tid, viser NVEs prognoser.

– Vi må være forberedt på at strømprisene kan komme til å holde seg høye gjennom dette året, sier Lund til E24.

Vinternivå

Og prisene i sommer vil ligge på vinternivå.

– De vil antakelig gå noe ned i sommer, men vi må være innstilt at prisene kan bli langt høyere enn det vi er vant med for årstiden. Det er også mye usikkerhet knyttet til neste vinter, sier han.

Les også: Advarer mot slike strøm-avtaler: - Høres ut som ren svindel

Dersom gassprisene i Europa holder seg høye, vil også de norske strømprisene holde seg høye, påpeker Lund. Han understreker at det er for mange usikre faktorer, som gasspriser og vindkraftproduksjon, til å si noe om hvor lenge de skyhøye strømprisene vedvarer.

Statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet viser til at prisene påvirkes av en rekke faktorer. De er derfor usikre og kan endre seg fort.

– For at det høye prisnivået ikke skal vedvare i lang tid vil det være viktig å bygge ut mer kraft, skriver han i en epost til E24.

Les også: Vil gi 500.000 nordmenn mye høyere strøm-regning: - Tonedøvt

Vik legger til at regjeringen allerede har bekreftet at den vil stille opp med mer strømstøtte dersom situasjonen med ekstraordinært høye strømpriser vedvarer.

– For mange er det krise

Næringslivet er bekymret etter nyheten.

Blant dem som sliter med høye strømregninger er bakere og konditorer. Direktør Gunnar Bakke i Baker- og konditorbransjens Landsforening sier til avisen at mange medlemmer opplever vinterens strømsjokk som svært krevende:

– Strømprisen skaper større engasjement enn pandemien. For mange er det krise. Når man nå har klart å finne ordninger for å hjelpe husholdningene, så klarer de også å finne en ordning for å redde bedrifter, sier Bakke til E24.

Les også: Opprør mot utenlandskablene - eksperter varsler trøbbel ved reforhandling