NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Banken First Republic Bank kollapset mandag morgen. Da Wall Street åpnet, stupte aksjen med over 65 prosent og handelen ble stanset, melder CNBC. Dette skjer etter at banken falt hele 33 prosent i forrige uke, melder CNBC.

På fredag falt aksjen med 14,8 prosent.

Les: Slår alarm etter bank­kollaps: Uroen sprer seg til flere land

First Republic kom på søndag kom med en uttalelse om at de hadde mottatt ytterligere likviditet fra Federal Reserve og JPMorgan Chase. Banken har nå en ubrukt kreditt på 70 milliarder dollar, melder CNBC.

– First Republics kapital- og likviditetsposisjoner er veldig sterke, og kapitalen er fortsatt godt over den regulatoriske terskelen for velkapitaliserte banker, sier grunnlegger Jim Herbert og administrerende direktør Mike Roffler i en uttalelse.

First Republic Bank er en av flere banker som falt kraftig på mandag, i kjølvannet av kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB). Da Wall stengte, var aksjen ned 61,83 prosent.

Western Alliance Bancorp falt med hele 47 prosent på Wall Street mandag.

Storbanken Bank of America var ned 5,8 på mandag, mens Charles Schwab falt 11 prosent.

Pilene pekte generelt nedover på de ledende markedene i New York da de åpnet mandag morgen. Dow Jones-indeksen falt 0,6 prosent, mens den bredere S&P 500 var ned 1,3 prosent. Hovedindeksen på den teknologitunge Nasdaq-børsen falt 1,3 prosent.

Ved stengetid var Nasdaq opp 0,45 prosent, mens S&P 500 og Dow Jones var ned henholdsvis 0,15 og 0,28 prosent.

Biden: – Ledelsen vil få sparken

USAs president Joe Biden kommenterte mandag banksituasjonen i USA.

– Små bedrifter over hele landet som har hatt kontoer hos disse kan puste lettet ut og vite at de kan betale regninger og de ansatte, sa Biden.

Presidenten sa videre at alle kunder som har hatt kontoer kan være sikre på at de er beskyttet, og at de har tilgang til pengene fra og med i dag.

– Ingen tap vil bæres av skattebetalerne, sier han, og legger til:

– Ledelsen i disse bankene vil få sparken. Om bankene tas kontroll over av FDIC bør ikke de som jobber i banken jobbe der mer.

FDIC er et amerikansk føderalt sikringsfond.

Kraftig fall på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt kraftig mandag etter bankkollapsen i USA.

Til slutt endte hovedindeksen på 1.188,94 poeng. Det er en nedgang på 2,59 prosent i løpet av dagen.

Ifølge E24 er dette den kraftigste nedgangen på Oslo Børs siden slutten av september, og sjette strake dag med nedgang.

Hovedindeksen på Oslo Børs hadde i 14.30-tiden mandag falt med 3,45 prosent, men styrket seg noe fram til stenging klokken 16.25.

Tungvektere som DNB (-3,83 prosent), Aker BP (-3,66 prosent) og Kongsberg Gruppen (-3,09 prosent) var blant dem som ble dratt nedover av børsuroen.

Også oljeprisen falt kraftig i 12-tiden mandag, men styrket seg igjen senere på ettermiddagen og lå på 82,10 dollar fatet da Oslo Børs stengte. Det er omtrent det samme nivået som oljeprisen lå på ved stengetid fredag.

Også de største Europa-børsene har vært preget av bankuroen i USA. DAX 30-indeksen i Frankfurt, CAC 40-indeksen i Paris og FTSE 100-indeksen i London hadde alle falt med rundt 2,4 prosent i 16.30-tiden mandag.

Silicon Valley Bank kollapset

Gjennom helgen har uroen spredd seg i flere land etter at nisjebanken Silicon Valley Bank kollapset.

Banken ble fredag satt under konkursbeskyttelse. Søndag ble også New York-banken Signature Bank stengt av myndighetene.

Amerikanske myndigheter kunngjorde natt til mandag i norsk tid at alle kunder av SVB får tilgang til midlene sine.

Investor Peter Hermanrud mener SVB-kollapsen er en gamechanger og skaper hodebry for sentralbankene.

– Gledens dag for renta

SVBs kollaps beskrives som den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen mellom 2007 og 2009.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika sier til NTB at problemene i den amerikanske banken kom overraskende.

Han sier forventningene til renteøkninger også i Norge har kollapset.

– Nå priser vi inn at renten settes opp til 3 prosent i mars og så stopper, før den settes ned neste vår, sier Andreassen. Det innebærer en boliglånsrente på rundt 4 prosent, sier han.

– For en uke siden var forventningene at styringsrenten bare skulle opp, opp, opp, sier han og legger til at noen prognoser pekte på en rentetopp på opptil 4 prosent.

Mindre renteoppgang enn ventet er godt nytt for hvermannsen.

– For en vanlig lektor med to barn og stort boliglån er dette en gledens dag, sier Andreassen.

Annen risikoprofil i Norge

Silicon Valley Bank var den 16. største banken i USA, der de 15 største er strengere regulert enn bankene lenger ned på listen. Sjeføkonomen sier det fortsatt er et åpent spørsmål hva disse resterende bankene sitter på av tap.

– De som har penger i banken, har nok ikke tenkt på at dette er en risiko. Men nå har sentralbanken i USA gitt en blankobeskyttelse av all innskudd, og uten det så hadde nok pengene flommet ut av de mindre bankene og inn i de 15 store, sier Andreassen.

– Så spørs det om dette er nok, om folk nå vil slappe av, eller om de vil ta ut pengene sine. Det får vi se denne uken.

Han sier norske banker har en helt annen risikoprofil.

– Jeg blir veldig overrasket om noen norske banker eller finansinstitusjoner eller banker får samme type pustebesvær. Men tror jeg vi vil se en såkalt «flukt til sikkerhet», at folk flytter penger til norske sparebanker og forretningsbanker.

Han påpeker samtidig at mange norske investorer har investert i spennende teknologiselskaper og at det både er pensjonsfond og private investorer som har en del penger i denne sektoren.

Oljefondet har tapt milliardbeløp

Oljefondet har investert milliarder av kroner i den amerikanske banken Silicon Valley Bank, som har kollapset. Dermed har oljefondet tapt store verdier.

Onsdag i forrige uke hadde oljefondet 1,7 milliarder kroner investert i aksjer og 1,1 milliarder kroner i obligasjoner i bankens morselskap SVB Financial Group, skriver E24.

– Dette er den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen, og vi følger nøye med på situasjonen i markedet, sier pressesjef Line Aaltvedt i oljefondet.

Fondet venter å få tilbake noe penger fra obligasjonsinvesteringen i SVB, men det er for tidlig å si hvor mye.