Gå til sidens hovedinnhold

Ny, dyster rekord - velger å stanse gjenåpningen

Det er satt ny rekord i antall smittede i USA.

NEW YORK (Nettavisen): Torsdag kom flere negative arbeidsledighetstall og smittetall i USA.

Arbeidsledighetstallene viser at 1,48 millioner amerikanere meldte seg arbeidsledige i forrige uke. Det er mer enn hva markedet forventet, som hadde sett for seg 1,35 millioner nye arbeidsledige. Dette er andre uken på rad at arbeidsledigheten øker mer enn det markedet forventet.

Les også: Ny måling viser knockout i president-duellen mellom Trump og Biden

Det startet med nedgang på Wall Street torsdag, men senere på dagen snudde det, etter nyheter om endringer i reguleringene for amerikanske banker. Dow Jones endte dermed opp nærmere 300 poeng, 1,2 prosent. Også Nasdaq og S&P 500 endte begge opp 1,1 prosent.
Les også: Kraftige reaksjoner etter sjokkmelding om Trumps vekt

Les mer

Nye påstander om Melania Trump i ny bok

Ledigheten faller

At 1,48 millioner amerikanere meldte seg arbeidsledige sist uke, er likevel et fall fra uka før. Ifølge NTB er antallet arbeidsledige totalt falt til 19,5 millioner, noe som betyr at antallet nye arbeidsledige har falt tolv uker på rad.

I forrige uke var det 1,5 millioner som meldte seg arbeidsledige for første gang.

Les også: Ny måling viser knockout i president-duellen mellom Trump og Biden

Tallet på ledige i USA er nå det høyeste siden den store depresjonen på 1930-tallet. Over 45 millioner mennesker har mistet jobben midlertidig eller permanent under koronapandemien.

Nettavisa Bloomberg skriver at antallet arbeidsledige totalt nå ligger på omkring 19,5 millioner. Nedgangen reflekterer at USA stadig letter på tiltakene for å begrense spredningen av koronaviruset.

Les mer

Ny måling viser knockout i president-duellen mellom Trump og Biden

Ny rekord i antall smittede

Økningen i antall smittede i USA fortsetter å skape frykt i finansmiljøet. Det ble meldt om mer enn 45.000 nye smittetilfeller i USA på onsdag, noe som er 9000 høyere enn den tidligere toppen fra slutten av april. I minst 29 stater øker nå antall smittede, sammenlignet med uken før, melder CNN.

Opptil 8 prosent er koronasmittet

Mellom 5 og 8 prosent av befolkningen i USA er smittet av koronaviruset, anslår den amerikanske helseetaten CDC.

Anslaget er basert på nasjonalt representative undersøkelser av antistofftester, opplyser CDC-direktør Robert Redfield torsdag. Hvis prognosen er riktig, er antallet påviste smittetilfeller i USA bare en tidel av det reelle tallet.

USA har en befolkning på 329,8 millioner, mens det reelle tallet på personer som er eller har vært smittet av koronaviruset, ifølge anslaget er mellom 16,5 og 26,4 millioner.

USA har nå over 2,4 millioner smittede og 125.000 døde.

På torsdag reagerer president Donald Trump på oppmerksomheten de ferske smittetallene får

- Antallet Kinavirus-tilfeller øker på grunn av MYE TESTING, mens antall dødsfall (dødelighetsrate) går ned. Fake News liker ikke å fortelle deg det! skriver han på Twitter.

I stater som Texas, Florida, California og Arizona øker antall smittetilfeller nå kraftig. I New York, New Jersey og Connecticut er det også besluttet å innføre 14 dagers karantene for personer som kommer fra områder i USA som opplever en kraftig økning i antall smittede, melder CNBC.

Koronarammede Texas stanser gjenåpningen

Gjenåpningen av næringslivet i den amerikanske delstaten Texas settes på vent som følge av en kraftig økning i antall koronasmittede, opplyser guvernøren.

– Delstaten Texas setter på pause alle ytterligere faser i gjenåpningen, mens vi retter innsatsen mot den siste økningen i smittetilfeller og sykehusinnleggelser, opplyser Greg Abbotts kontor i en uttalelse.

– Det siste vi vil gjøre, er å gå bakover og stenge ned forretninger. Denne midlertidige pausen vil hjelpe delstaten vår med å få kontroll over spredningen, tilføyer guvernøren.

Han ber innbyggerne om å bruke munnbind og overholde retningslinjer for sosial avstand.

Økonomien krymper

Den amerikanske økonomien krympet med 5 prosent av BNP i første kvartal, som samsvarer med spådommene fra handelsdepartementet i mai, melder NTB.

Nedgangen er den største siden BNP falt med 8,4 prosent i fjerde kvartal i 2008.

En uavhengig gransking viser også at USAs finansdepartement har sendt sjekker med koronastøtte verdt 13,5 milliarder kroner til over 1 million døde personer.

Les: Korona-sjekker sendt til 1 million døde i USA

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?