Sent søndag kveld kom meldingen om at tolv klubber, de såkalte «founding clubs», som har gått sammen om å danne en ny europeisk superliga, den såkalte «Super League». Det jobbes med at ytterligere tre klubber skal bli med som de grunnleggende klubbene.

- Her er det de rikeste klubbene som går sammen og lager en egen forening. Jo spissere dette er, desto høyere økonomisk gevinst for klubbene, opplyser førsteamanuensis Tor Geir Kvinen på Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder, UIA, til Nettavisen.

Les også: Europeisk superliga bekreftet – mot borgerkrig i fotballen

For klubbene som har gått inn for å stifte nyvinningen vil få 3,5 milliarder euro fordelt på seg bare for å delta. Med dagens kurs er det 37 milliarder norske kroner som skal fordeles på de femten klubbene. Det vil si rundt 2,5 milliarder kroner til hver klubb.

Klubber som kvalifiserte seg for deltakelse i gruppespillet i Champions League denne sesongen fikk 15,2 millioner euro, eller 152 millioner kroner med dagens kurs. For å starte den nye superligaen får de femten grunnleggende klubbene altså rundt nesten 20 ganger så mye.

Selv om klubben går hele veien i Champions League, er ikke pengene i nærheten. Bayern München, som vant trofeet i fjor tjente 130 millioner euro på seieren. Det vil si over én milliard norske kroner, godt under halvparten av hva klubbene får bare for å delta i superligaen.

- Det er helt svimlende summer. Her velges det å gå inn for en liga ut i fra økonomi. Det er åpenbart at klubbene ser mye penger å reservere for seg selv, forklarer Kvinen.

Les også: Store ord fra utbryterklubbenes ledere

Summene som klubbene i Super League vil føre til gigantiske forskjeller på det økonomiske markedet. Alt vil bli mye dyrere, ifølge Kvinen.

- Det bli mer eller mindre umulig for klubber utenfor å konkurrere mot Superliga-klubbene om spillerlønninger, overgangssummer og sponsormidler, sier han.

Ingen tilfeldighet

Seks av de tolv fotballklubbene som er med i Super League er de største klubbene i fotballnasjonen England. Av de seks har halvparten amerikanske eiere. For Bjarte Valen journalist i United.no, er det på ingen måte overraskende at det akkurat er disse klubbene som er blant startklubbene.

- Manchester United, Liverpool og Arsenal har alle amerikanske eiere. Konseptet er bygget på en en typisk amerikanske tankegang. Og hovedsponsoren for superligaen er den amerikanske JP Morgan. Dette er ikke noen tilfeldighet, påpeker Valen.

Les også: Danske Banks toppsjef gir seg på grunn av hvitvaskingssak

Han forteller videre at det er en fullstendig kulturkrasj med den engelske modellen som driftes etter solidaritetsprinsipp.

- I Premier League driftes det en mer jevn fordeling. Der også de mindre klubbene får penger slik at de kan være med å konkurrere.

Ifølge Valen vil dermed de mindre klubbenes mulighet til å komme seg oppover, både sportslig og økonomisk, begrenses.

Fotballjournalisten som er bosatt i London der han jobber fra, er på ingen måte overrasket over at de planen for en ny liga kommer, men han reagerer på tidspunktet.

- At det kunne komme et slik konsept har vært snakket om lenge, men at det kommer nå er overraskende. Det har nok blitt gjort raskere enn de hadde tenkt, forklarer han.

Les også: Omfattende endringer i mesterligaen – slik er det nye formatet

UEFA lanserte mandag omfattende endringer i Champions League og nytt format som skal tiltre fra 2024/2015-sesongen av. Dette har vært en lansering som har vært annonsert lenge. Kvelden i forkant ble konseptet om «Super League» offentliggjort.

- Det kan sammenlignes med et pokerspill. Det kan hende at dette er en bløff for å presse Uefa for at de største klubbene skal få mer penger ved Champions League-spill, påpeker Valen.

De største taperne

Dersom de største klubbene i Europa vil bryte ut av Champions League er det ingen tvil om hvem som får kjenne det best.

- Uefa vil de store taperne her. Uten de største klubbene vil de få vesentlig lavere inntekter. Med et mindre lukrativt produkt faller interessen også blant media og sponsorer, forteller United.no-journalisten.

Samtidig er det også rettighetshavere som eventuelt må bite det sure eple.

- Det er TV-kanaler verden over som har punget ut for å sikre seg senderettighetene til Champions League. Det er mediehus som har brukt flere milliarder kroner på å sikre seg rettighetene, som eventuelt ikke får produktet de betalte for.

I Norge er det TV2 som i dag sitter på rettighetene til å vise Champions League frem de neste tre årene.

Vekker reaksjoner

Sammen med FIFA, Premier League og de nasjonale fotballforbundene i England, Spania og Italia, har det europeiske fotballforbundet (UEFA) ytret at de vil gjøre alt i sin makt for å hindre etableringen av nye Super League.

- Vi står samlet i forsøket på å stoppe dette kyniske prosjektet. Et prosjekt grunnlagt på egeninteresse hos noen få klubber i en en tid hvor solidaritet er viktigere enn noen gang, heter det i en pressemelding fra Uefa.

- Har de baller til å gjøre det? Det skal bli spennende å se hvor mye de faktisk tør å utfordre, undrer Tor Geir Kvinen på UIA.

Også Valen deler nysgjerrighet på hvordan dette vil utvikle seg den neste uka.

- Siste ord er nok ikke sagt. Planene er så kontroversielle. Det blir en forhandling mellom partene som blir spennende å følge med på, avslutter han.

Les også: Røkke-aksjen alle ekspertene anbefaler: Her kan du mer enn doble pengene dine